Wethouder D66 Zandvoort stapt op

Wethouder D66 Zandvoort stapt op
De Zandvoortse wethouder Gerard Kuipers.
© Foto Richard Stekelenburg
Zandvoort

Wethouder Gerard Kuipers stapt inderdaad op als wethouder in Zandvoort. Vanaf zijn vakantieadres in Zuid-Frankrijk laat hij donderdag weten de lijn van zijn fractie te ondersteunen.

Fractievoorzitter Michiel Hermsen liet aan het einde van een hectische extra raadsvergadering woensdagavond weten zijn wethouder te willen terugtrekken. Reden daarvoor is de commotie die is ontstaan rond de wethouder van OPZ, Joop Berendsen.

Afgelopen week werd duidelijk dat iemand die nauw betrokken is bij een van de belanghebbenden bij de ontwikkeling Watertorenplein de verkiezingskas van OPZ gespekt heeft met 4500 euro. Dat was binnen B en W reden om Berendsen van de portefeuille Watertorenplein af te halen.

Lees ook: Hoe verder met Zandvoortse watertoren? Architect wil in hoger beroep

Voor diverse partijen - PVV, PvdA, GBZ en D66 - was dat woensdagavond niet voldoende.

Zij legden een motie van wantrouwen op tafel. D66-fractievoorzitter Hermsen kondigde aan dat D66 zijn wethouder zou terug trekken als Berendsen zou aanblijven. De motie haalde het niet.

Wethouder Kuipers laat weten: ,,Ik sta vierkant achter dit besluit van mijn fractie. Het vertrouwen van de burger in de politiek hoort bij dit soort zaken voorop te staan, niet de wens om door te besturen. Dit zijn de momenten die er toe doen en waar bestuurlijke moed voor nodig is. De fractie van D66 heeft die getoond en ik ben trots deel uit te maken van een partij die wél begrijpt dat dit de momenten zijn waarop de samenleving beoordeelt of een bestuur van hen is of niet meer, zeker als integriteitskwesties steeds weer opspelen op dit dossier. Dit is in ieder geval niet meer het bestuur waar de fractie van D66 deel van wil uitmaken en nogmaals: daar sta ik vierkant achter."

Meer nieuws uit Haarlem