Wie zijn toch die lepelaars in Liebosje?

Haarlem

Er komt een onderzoek naar wie de lepelaars in het moerasbosje bij de Buitenliede aan de oostgrens van Haarlem nu eigenlijk zijn. Drie biologen roepen fotograferende vogelliefhebbers op hun foto’s van de fraaie witte beesten op te sturen.

Volgens biologen Camilla Dreef, Steve Geelhoed en Nico Jonker broedt aan de rand van Haarlem de meest bijzondere lepelaarkolonie van Nederland.

Wat de kolonie vooral bijzonder maakt, is dat de vogels hier van dichtbij te bekijken zijn vanaf het fietspad aan de overkant van de sloot langs de Robert Nurksweg.

De vogels lijken te weten dat er toch niemand in dat dichte moerasbos kan komen. De kolonie is ook heel succesvol.

Waar lepelaarparen in de kolonie op Schiermonnikoog met moeite één jong per seizoen weten groot te brengen, levert een nest in het Liebosje al gauw twee jonge lepelaars op.

De onderzoekers willen ook daarom graag meer weten over de kolonie, en vooral antwoord vinden op de vraag: waar vinden deze vogels precies hun voedsel?

Snavelvlek

Tijdens het NPO Radio1-programma Vroege Vogels deed Camilla Dreef deze zondagochtend de oproep foto’s in te sturen, en dan met name foto’s waarop de snavel goed is te zien.

De lichte, oranje, vlek aan het uiteinde van de snavel is bij elke lepelaar anders en daarmee zo uniek als een vingerafdruk. De onderzoekers hopen foto’s van voedselzoekende lepelaars te kunnen koppelen aan vogels op de nesten bij Haarlem.

Het gaat dus nadrukkelijk niet alleen om foto’s van de vogels op hun nesten - die zijn er al best veel - maar vooral om voedselzoekende lepelaars.

Iedereen die in een straal van ongeveer veertig kilometer rondom Haarlem lepelaars heeft gefotografeerd - liefst dus met de details op het puntje van de snavel - wordt opgeroepen die foto’s, met informatie over plaats en tijd, op te sturen naar: lepelaar@vwgzkl.nl

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie