Veiligheidsregio Kennemerland houdt geld over

Brandweer in actie.© Archieffoto

Richard Stekelenburg
Haarlem

Voor het vierde jaar op rij sluit de Veiligheidsregio Kennemerland af met een flink positief resultaat.

De VRK heeft het jaar 2017 afgesloten met een voordeel van ruim 1,5 miljoen euro ten opzichte van wat oorspronkelijk was begroot.

Een goed deel van het overschot - 1,3 miljoen zal worden terugbetaald aan de deelnemende gemeenten. Voor Beverwijk komt dat bedrag uit op ruim 90.000 euro, Heemskerk krijgt bijna 80.000 euro en Uitgeest iets meer dan 25.000 euro.

Grotere gemeenten krijgen ook meer terug. Zo krijgt Haarlemmermeer 400.000 euro en Haarlem een bedrag van 390.000 euro. De gemeente Velsen krijgt 175.000 euro teruggestort. Zandvoort ontvangt ruim 50.000, Bloemendaal ruim 45.000, Heemstede ruim 48.000 en Haarlemmerliede ruim 14.000 euro.

Vraag

De overschotten roepen volgens de Haarlemse burgemeester Jos Wienen inmiddels wel de vraag op of de ramingen niet te ruim zijn én waarom de VRK hier niet over heeft gerapporteerd tijdens de bestuursrapportages, zo stelt hij in een begeleid schrijven aan de gemeenteraad.

Er is in 2017 wel een bijgestelde begroting gemaakt, maar het uiteindelijke resultaat wijkt ook daar nog steeds 0,9 miljoen euro van af.

De VRK-directie onderkent volgens de gemeente Haarlem dat er mogelijk sprake is van structurele voordelen en heeft toegezegd dit nader te onderzoeken.

In de jaarrekening zelf stelt de VRK dat de verschillen vooral incidenteel van aard zijn. De verschillen zijn te vinden over de hele linie in de begroting, zowel aan de uitgaven als de inkomstenkant.

De directie van de Veiligheidsregio Kennemerland geeft aan dat ze een nadere analyse van de verschillen afgerond denkt te hebben vóór de officiële vaststelling van de jaarrekening op 9 juli.

Onduidelijk is wat die analyse voor mogelijk gevolg heeft voor de begroting over 2018.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.