Argentijnse passie in het buurthuis [video]

De omhelzing is essentieel bij de Argentijnse tango, legt Augusto Balizano uit.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Ilse van der Voorn
Haarlem

Al op vakantie geweest? Blijf je deze zomerse weken thuis? Weet dat je niet ver weg hoeft om je in het buitenland te wanen. Verslaggevers van Haarlems Dagblad zoeken het buitenland zes weken lang dicht bij huis. Vandaag verkeren Ilse van der Voorn en Richard Stekelenburg in Argentijnse sferen.

Wie zich in de Haarlemse dansgemeenschap waagt, kan niet om ze heen. De Argentijnse tangodansers. Grote aanhang hebben ze door de stad heen, met twee eigen dansscholen en wekelijkse dansevenementen die ze ’tangosalons’ noemen.

Milonga de los Amigos, de tangosalon van tangostichting El Compás in het buurthuis aan de Vergierdeweg in Haarlem-Noord staat op deze zaterdagmiddag vol buurtbewoners die zich een middagje in de Argentijnse sferen willen wagen.

,,Ze hebben zich via de internationale tangokalender kunnen aanmelden en kunnen overal vandaan komen, maar een groot deel hier zijn vaste koppels hoor”, vertelt Richard Frisart, een van de oprichters van het evenement. Zijn tangosalon laat zien hoe populair de dans in Haarlem is.

Het is een puzzeltje aan voetenwerk door de 22 Nederlandse tangodansers die zich op de maten van het overbekende Adiós Nonino met een giro (draai) en een zwaai door de ruimte bewegen. Een deel van de dansers beweegt zich met de ogen gesloten. ,,Het is ogen dicht en voelen”, vertelt voorzitter Edwin van ’t Hart over zijn geliefde dans.

,,De leider in de dans gebruikt zijn lichaam om de volger duidelijk te maken wat de volgende beweging wordt. Daarom is het soms zelfs beter om niet te kijken: zo leidt niks je af.”

Augusto

Deze zaterdag is er een echte Argentijnse dansleraar aanwezig. Augusto Balizano is vanuit Buenos Aires overgevlogen naar Europa, waar hij op danstour is. Na het weekend reist hij door naar Berlijn, maar het weekend was hij in Haarlem te vinden voor een cursus tangodansen.

En met een echte Argentijnse tangodanser als docent schiet het niveau omhoog. ’Vamos!’, roept Augusto na een korte uitleg van een nieuwe techniek, en de dansers barsten weer los. Aan het eind van de cursus staat er een lekker drankje klaar om af te koelen, en om de honger te stillen zijn er empanadas gehaald, om ook daar in Argentinië te blijven hangen.

Volgens Augusto is een van de belangrijkste onderdelen van de dans de omhelzing van de partners en de connectie die ze daarmee maken. ,,Via de omhelzing van twee dansers ontstaat er contact, en omdat dit contact er is, kan er gecommuniceerd worden.” Die communicatie is erg belangrijk, benadrukt Augusto. ,,De Argentijnse tango kan alleen mooi worden uitgevoerd als de dansers van elkaar aanvoelen waar ze heen willen in de dans.”

’Mijn kans...’

Met zo’n Argentijnse danslegende op de vloer kan ik mijn kans niet laten liggen; ik waag me ook aan de tango. We beginnen bij de basis, natuurlijk. Handen op de schouders van de docent, zijn handen op de mijne. Met kleine aanwijzingen in zijn bewegingen weten mijn voeten welke kant ze op moeten stappen. Een duwtje van zijn rechterarm beweegt mijn rechtervoet, en zijn linkerarm beweegt de andere kant.

Na een tijdje kunnen de handen van de schouders en staan we in de echte Argentijnse omhelzing. Augusto beweegt me door de ruimte mee op de maat van de muziek en geeft me het gevoel ook even zo gracieus te zijn als hij; helaas, het hele gebeuren is gefilmd en het ziet er nog net zo houterig uit als mijn achtergrond doet vermoeden. Maar het is een prachtig gevoel om me even in Argentinië te wanen.

Zomerpaginaverslaggevers Richard Stekelenburg en Ilse van der Voorn.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.