Goede vangst bij plastic vissen uit Haarlems water

Gewapend met schepnetten proberen vrijiwilliger zoveel mogelijk troep te vangen.

Gewapend met schepnetten proberen vrijiwilliger zoveel mogelijk troep te vangen.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Annemieke Windt
Haarlem

Dertig bootjes gingen zaterdag het water op en ze kwamen met meer dan negentig zakken afval terug dat rond dreef in het Spaarne, de Bakenessergracht en de Kinderhuissingel.

Er werd van alles uit het water gevist: heel veel piepschuim, een enkele schoen en ronddrijvend niet langer definieerbaar plastic.

,,De hoeveelheid valt me in Haarlem nog mee als ik eerlijk ben”, zegt schipper Alex Cohen die een van de boten van Plastic Whale bestuurt. Hij is dan ook wel wat gewend. Normaal vaart hij door de Amsterdamse grachten.

,,Daar sparen bewoners van woonboten zelfs het zwerfafval op om het aan ons af te geven. En je komt de gekste dingen tegen, zeker in de rosse buurt. Nooit geweten dat een dildo kon drijven.” Dat plastic afval kan heel goed een nieuw leven krijgen. ,,PET-flessen kunnen worden hergebruikt om er nieuwe spullen van te maken, zoals meubilair en de huid van deze boot”, legt hij uit.

Het evenement Plastic Vissen in Haarlem is volgens Roxane van Acker, directeur van de bibliotheek Zuid-Kennemerland een groot succes. Alle boten waren vooraf vol ingetekend en de reacties van het publiek zijn positief. ,,We zijn als culturele instellingen in Haarlem vorig jaar gestart om bewuster met plastic om te gaan en we wilden ook het publiek daarbij betrekken. Het heeft in een jaar zoveel energie opgeleverd, dat we nu moeten doorpakken.”

Het liefste zou ze zien dat Haarlem de eerste plasticvrije stad van Nederland wordt, maar dat lijkt nog wat ver weg. ,,We kunnen er wel mee beginnen dat er in Haarlem geen zwerfafval meer is. Zo kunnen we iets doen tegen de plastic soep die in de oceaan rond drijft.”

Van Acker vist zaterdag fanatiek mee en lijkt af en toe in een wedstrijd verzeild met wethouder Cora-Yfke Sikkema wie het meeste afval uit het water kan vissen.

Qua fanatisme leggen ze het wel af tegen de kinderen die gewapend met visnetten op zoek gaan naar ronddrijvende rotzooi. ,,Laat die deksel nog even drijven, want die is voor mij”, zegt een jongetje als meer vissers hun oog laten vallen op een grote witte deksel. Er is ook wat te winnen. Niet alleen de boot die met het meeste afval weer aanlegt bij de kade van restaurant Frisk krijgt een prijs, ook de boot die de origineelste dingen uit het water weet te plukken maakt een kans.

Rommel uit het water vissen is niet voor mensen met een zwakke maag. Een enkele keer drijft een dode vogel of vis voorbij en een zak brood die in het water heeft gelegen ziet er zelfs ronduit onsmakelijk uit.

Het evenement smaakt deelnemers naar meer. ,,We zouden dit een paar keer per jaar moeten doen.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.