Een film over Johannes Lubberti, de eerste dominee van Bloemendaal

1/2
Bloemendaal

Een film over zijn leven. Wat zou hij ervan hebben gevonden, Johannes Lubberti (1605 - 1647), de eerste predikant van de monumentale Dorpskerk in Bloemendaal?

Waarschijnlijk zou hij de film zien als een vorm van rehabilitatie. Lubberti verliet Bloemendaal met een smet op zijn naam. Hij zou geld hebben geleend uit de armenkas en dat nooit hebben terugbetaald. Of stond hij volkomen in zijn recht? De film werpt daar een nieuw licht op.

Het idee voor een film is afkomstig van jongerenwerker Nicole Honingh van Welzijn Bloemendaal. Een historische film over een boeiend stukje Bloemendaalse geschiedenis moet het worden. Iets waaraan zoveel mogelijk Bloemendalers, jong en oud, kunnen meedoen. Ze ging op zoek naar een pakkend onderwerp. Toevallig bleek er een boek in de maak te zijn over de allereerste hervormde predikant in Bloemendaal, Johannes Lubberti, die er van 1634 tot 1641 werkte.

Dit interessante stukje Bloemendaalse historie wordt momenteel uitvoerig onderzocht door onder anderen mediëvist Marion van Bussel, bekend van de stichting Ons Bloemendaal. Toen Welzijn Bloemendaal dit hoorde, werd de link snel gelegd: een film over Johannes Lubberti en zijn tijd. Een film waarvoor Welzijn Bloemendaal, Ons Bloemendaal, Vrienden van de Dorpskerk en Living History de handen ineen hebben geslagen.

Voor ’Het wonder van Bloemendaal’ zoals de film gaat heten, hebben zich inmiddels ook de St. Theresiaschool, Bornwaterschool en Hartenlustmavo bij het project aangesloten.

Leidraad voor de film is het onderzoek van Van Bussel en haar co-auteurs. ,,We zijn gestuit op de memoires van Caspar Sibelius, de schoonvader van Lubberti’’, vertelt Van Bussel. ,,Die beschrijft uitvoerig wat er is gebeurd. De zaak is heel intrigerend. Volgens ons is Lubberti ten onrechte beschuldigd van diefstal. Wij vinden dat hij een rehabilitatie verdient. Hij heeft inderdaad geld gehaald uit de armenkas, maar dat was om de bouw van een pastorie te kunnen betalen. Hij heeft het geld nooit terugbetaald, maar dat is begrijpelijk. Hij moest toch ergens wonen? Bovendien heeft hij nooit het geld gekregen waarop hij recht had.’’

In de docufilm spelen vooral de kinderen van de deelnemende scholen een rol. Zij gaan in de 30 minuten durende film op onderzoek uit in heden en verleden, interviewen sleutelfiguren en spelen scènes na. Ook volwassenen doen mee. Zo is de huidige predikant Ad van Nieuwpoort gepolst voor de rol van zijn verre voorganger Johannes Lubberti.

Figuranten

De organisatie is nog op zoek naar figuranten boven de 18 jaar, zonder zichtbare uiterlijkheden zoals piercings, tatoeages, geverfd haar en beugels, die wonen of werken in Bloemendaal. Enige toneelervaring is gewenst.

De opnames zijn vanaf september. De organisatie hoopt de film in februari te kunnen presenteren.

Vragen of interesse? Bel 06-57 937570 of meld je aan via nicolee@welzijnbloemendaal.nl

Meer nieuws uit Haarlem