Er moeten duizenden damherten meer dood

Er moeten duizenden damherten meer dood
Een afgeschoten damhert in de Waterleidingduinen. Door de jaarlijkse aanwas moeten er veel meer herten worden gedood dan aangenomen.
© Archieffoto
Haarlem

Er moeten vele duizenden damherten meer worden afgeschoten in de Amsterdamse Waterleidingduinen (AWD) en het Nationaal Park Zuid-Kennemerland (NPZK).

Dat is een gevolg van het over vijf jaar verdelen van het doden van de damherten. Daardoor krijgen de dieren de kans om zich elk jaar toch weer flink voort te planten.

Dat betekent dat in plaats van de beoogde aantallen van 700 in NPZK en 2500 in de AWD er vele duizenden dieren meer moeten worden gedood.

Volgens de beheerders is dit onvermijdelijk. Het afschieten van alle dieren in een keer is in strijd met de vergunning en niet uitvoerbaar. ,,Je kunt niet in een paar maanden duizenden dieren afschieten’’, aldus Waternet.

De beheerders zijn in 2016 begonnen met het afschot om de populatie damherten weer tot beheersbare proporties terug te brengen.

Door dit te verdelen over vijf jaar komen er elk jaar weer veel herten bij, want de populatie verdubbelt zich jaarlijks met ongeveer vijftig procent. In 2015 bijvoorbeeld liepen er grofweg 3000 herten in de Waterleidingduinen rond, dat waren er dit jaar 3100. Dit ondanks het feit dat inmiddels duizenden dieren zijn gedood.

De fout zit al in het Faunabeheerplan waarop het afschot is gebaseerd, zegt natuuractivist Kees Piël van de stichting Inheems Duin. De aannames in dat plan over het aantal herten dat na afschot tussen 2016 en 2021 overblijft zijn veel te laag.

Eind maart dit jaar werden in de Waterleidingduinen 3096 damherten geteld. Maar volgens het Faunabeheerplan zouden er maar 1479 herten mogen zijn. ,,Hoe wil Amsterdam het aantal herten in 2021 op een doelstand van 700 stuks krijgen?’’

Beheerders van Waterleidingduinen en het Nationaal Park vinden echter dat ze op koers liggen met het afschot van de damherten.

Waternet, beheerder Waterleidingduinen, heeft zich vanaf 2016 vooral gericht op het doden van hindes en kalveren.

,,We verwachten nu snel minder groei en gaan ervan uit dat we het einddoel van 700 tot 800 damherten in 2021 gaan halen”, aldus een woordvoerder.

Volgens de beheerders stellen ze elk jaar de afschotcijfers bij. ,,Als we vinden dat er meer dieren moeten worden geschoten doen we dat.’’ De beheerders kunnen echter niet onbeperkt damherten afschieten.

,,We moeten binnen onze vergunning blijven. Alle dieren in een keer afschieten is niet toegestaan. Daarom doen we er vijf jaar over. Dan accepteer je dat er uiteindelijk meer dieren moeten worden gedood.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Keuze van de redactie