Iedereen kent nu de Haarlemse burgemeester Jos Wienen

Jos Wienen spreekt de aanwezigen op de Grote Markt toe, omringd door agenten en beveiligers.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Haarlem

Nu weet echt iedereen hoe hij heet, grappen meerdere mensen over de Haarlemse burgemeester Jos Wienen.

Waar Haarlemmers de naam van de burgemeester kort geleden nog niet konden noemen, heeft Wienen de afgelopen maand zijn naam gevestigd en aan Haarlem geklonken. Zondag kwamen een paar duizend bezorgde mensen naar de Grote Markt.

Het begon allemaal met de Haarlemse Evelyn Clay, die woensdag 10 oktober een bericht op Facebook plaatste. ,,Waar ik aan denk? Ik denk aan de burgemeester, ons Jos. Heb met hem te doen. Vroeger kwam ik hem nog weleens tegen als hij zijn hondje uitliet, maar tegenwoordig kan hij dat niet meer. Is er geen leuk idee hoe we hem massaal kunnen laten weten dat we achter hem staan” schrijft ze, naar aanleiding van het beeld van zwaar bewapende politiemensen bij het stadhuis.

Haar bericht wordt opgepakt door enkele Haarlemmers die weten wat organiseren is. Alain Timmers benadert zijn vriend Mart Pos. Een vergunning is snel geregeld. Amper een dag na de eerste post op Facebook zijn er pamfletten, folders en posters die Haarlemmers oproepen zondag om vier uur massaal steun te betuigen aan Jos Wienen.

Gehelmde mannen

Een uur voor de manifestatie staat bij alle toegangen naar de Grote Markt politie. Agenten in burger, te zien aan de oortjes die ze in hebben. Politie in uniform loopt over het terrein. Het stadhuis wordt belegerd door gehelmde mannen in het zwart, met kogelwerende vesten en zware pistoolmitrailleurs. Dit is precies het beeld wat we in Haarlem niet willen, zegt stadsdichter Willemien Spook. Op het plein is nog geen sprake van een volksoploop.

Dan arriveert de burgemeester, gekleed in een wit overhemd. Hij doet er een paar seconden over om uit een Mercedes te stappen en het stadhuis in te gaan. Wienen steekt zijn hand op en er klinkt een mager applausje.

Tegen kwart voor vier staat een smalle rij mensen voor het stadhuis. ,,Wie zit er achter?”, is het gesprek dat overal gevoerd wordt. Het bericht van Hells Angels, afgelopen weekeinde, dat ze geen rol spelen in de bedreigingen, heeft niet iedereen overtuigd. Iemand meent zeker te weten dat het allemaal uit de gokonderwereld komt omdat de burgemeester daar tegen op heeft getreden. Anderen zeggen dat het er niet toe doet waar de dreiging vandaan komt. Zij noemen het ongepast dat een burgemeester, die niet anders doet dan regels handhaven, in een positie als deze terecht kan komen.

Lees ook: Minister Ollongren geeft signaal met deelname aan manifestatie in Haarlem

Tellen

Om vier uur klimt Alain Timmers de trap van het stadhuis op. ,,Wij staan hier om te laten weten dat we achter onze burgemeester staan”, zegt hij. Een lang applaus schalt over het plein, dat inmiddels bijna is volgestroomd. Journalisten proberen te tellen hoeveel mensen er zijn. ,,Bijna net zo veel als toen Yvonne van Gennip in 1988n wereldkampioen schaatsen werd”, zegt een oude rot in het vak. ,,Een paar duizend”, laten we het daar maar op houden, zegt iemand die goed kan tellen.

Het programma doet vrezen dat het allemaal erg lang gaat duren. Meerdere sprekers hebben zich aangediend, onder wie drie Haarlemse Kamerleden. Het doet vrezen dat het burgerprotest, of de burgerbezorgdheid, wordt gekaapt door hoge pieten uit Den Haag. Maar dat valt mee. Renske Leijten van de SP houdt het kort en doet dat fel. Dan spreekt Michel Rog van het CDA en na hem Wybren van Haga van de VVD. Bij alle drie is het woord democratie het meest gebruikt.

Als minister Ollongren heeft gesproken, komen politieagenten in beweging. Eén neemt plaats op de bordestrap en houdt een hand bij de binnenzak. De deur van de Gravenzaal gaat open en daar verschijnt onverwacht Jos Wienen op het bordes. Hij steekt zijn duim omhoog en begint te praten. Het ontroert de aanwezigen, de burgemeester krijgt een lang applaus. Iedereen weet nu wie Jos Wienen is.

Lees hier meer over de bedreigingen aan het adres van burgemeester Wienen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.