Moeilijke keuze voor jury van stadsprijs Lieven de Key Penning

De jury krijgt tekst en uitleg in Huis Barnaart.© Foto Henk Geist

Henk Geist
Haarlem

De jury van de Lieven de Key Penning 2018 staat dit jaar voor een moeilijke keuze. De tien genomineerde monumentale gebouwen voor deze stadsprijs zijn niet alleen moeilijk met elkaar te vergelijken, er zitten bij deze tiende editie ook enkele, zelfs landelijke toprestauraties.

Afgelopen vrijdag nam de jury een kijkje bij alle tien restauratieprojecten. Vergelijk dan maar eens het imposante woonhuis Huis Barnaart aan de Nieuwe Gracht met de sociale woningbouw van het Hof van Egmond in de Slachthuisbuurt. Het Huis Barnaart is van een uitgewoond kantoorgebouw getransformeerd in een landelijk topstuk. Hét voorbeeld van een klassieke restauratie, stelt het gastjurylid Karin Westerink vast, waaraan uitvoerig en diepgaand onderzoek vooraf is gegaan.

Het Hof van Egmond is een charmant woonbuurtje uit de jaren twintig van de vorige eeuw. Een gemeentelijk monument, waarvan bij de restauratie alleen de voorgevels bewaard zijn gebleven. De achtergelegen woningen zijn geheel gesloopt en opnieuw opgetrokken. Energiezuinige, comfortabele woningen zijn het nu, en nog steeds sociale huur. Geweldig dat de voorgevels zijn gered en dat de sfeer van de buurt behouden is gebleven, stelt de jury vast.

Wat te denken van Trou moet blycken in de Grote Houtstraat, dat na een rampzalige brand drie jaar geleden uit de as is herrezen. De rederijkerskamer is na de restauratie zelfs veel authentieker dan voor de brand. Het voormalige pand van V&D even verderop mag blij zijn met de nieuwe bewoner Hudson’s Bay. De verlaagde plafonds zijn verwijderd, het glas-in-lood is weer volop zichtbaar en met een krabbertje ontdaan van een verflaag. ,,Het is er enorm op vooruit gegaan. Nu zie je pas hoe mooi dit gebouw eigenlijk is’’, meent jurylid Wim de Wagt.

Particulieren leveren met drie fraai gerestaureerde panden ook een grote bijdrage aan deze editie. Drie schoolgebouwen telt de lijst met genomineerden. Een daarvan, aan de Leidsevaart, doet nog dienst als lesgebouw voor het ECL, de Mons Aurea in het Garenkokerskwartier gaat als appartementengebouw verder door het leven en de derde is getransformeerd tot restaurant De Ripper en hotel Staats. ,,Je moet hier met een andere bril naar kijken’’, zegt jurylid Gabriël Verheggen, directeur van het ABC Architectuurcentrum in De Ripper, ,,het gaat hier niet zozeer om restauratie maar om hergebruik.’’

Wie de jury als winnaar van de penning gaat aanwijzen wordt duidelijk op dinsdag 20 november. Voor de publieksprijs die aan de penning is verbonden, kan tot en met zondag 18 november worden gestemd via haarlem.nl/lievendekey.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.