Campagne voor griepprik in zorg

Jacob van der Meulen
Haarlem

De bestuurders van Spaarne Gasthuis, Zorgbalans, Kennemerhart, Sint Jacob en Zorggroep Reinalda - allen op de foto - hebben hun griepprik gekregen. Met die actie willen ze collega’s in deze zorgorganisaties motiveren zich ook te laten vaccineren.

In de zorg is slechts dertig procent van het personeel gevaccineerd tegen de griep. Zorgpersoneel is niet vatbaarder voor griep dan mensen in andere beroepsgroepen, maar zij kunnen de virussen makkelijker overdragen op hun kwetsbare cliënten.

Zo kunnen mensen met diabetes, long- of hartziekten of een algehele verslechterde weerstand een longontsteking krijgen, of in het ergste geval zelfs overlijden.

Tamara Pieterse, bestuurder Zorgbalans: „Uiteraard kunnen wij niemand verplichten de griepprik te halen, maar het is onze plicht iedereen te wijzen op de risico’s van het niet laten vaccineren. Wij zijn van mening dat onze medewerkers een bijzondere verantwoordelijkheid hebben ten opzichte van onze kwetsbare cliënten.”

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid wil dat er een onderzoek komt naar het verplicht stellen van de jaarlijkse griepprik voor medewerkers in de zorg. Hij komt daarmee tegemoet aan de wens van deskundigen die de zware griepgolf van afgelopen winter onderzochten.

Die was met achttien weken veel langer dan normaal. Ongeveer 900.000 mensen werden ziek en er stierven toen zo’n 9500 mensen meer dan normaal.

Het Spaarne Gasthuis moest door de gevolgen van de aanhoudende griepgolf operaties afzeggen en had moeite open te blijven voor acute opnames. Er werden meer oudere mensen binnengebracht die complicaties van de griep hadden opgelopen zoals een longontsteking. Verder piekte het aantal ziekmeldingen onder het personeel. Dat leidde tot een gedeeltelijke opnamestop.

De werkdruk van de niet-zieke collega’s wordt tijdens een griepepidemie fors verhoogd. Er bestaat een grote kans dat deze collega’s in een later stadium, als gevolg van die werkdruk, alsnog en soms langdurig uitvallen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.