Beveiliging Haarlemse burgemeester Jos Wienen nu fors opgevoerd

Burgemeester Jos Wienen arriveerde vrijdagmiddag, vergezeld door beveiligers en agenten, bij de Janskerk voor het jubileum van de Hofjeskrant.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Haarlem

De beveiliging van de Haarlemse burgemeester Jos Wienen is de laatste dagen fors opgevoerd. Het aantal zwaarbewapende politiemannen die rond het stadhuis posten is verdubbeld.

Er is ook meer gewone politie op de been. Vrijdagmiddag viel op dat ook voorbijgangers werden aangesproken, nadat de agenten via hun oortjes daartoe instructie kregen.

Het is nog steeds volkomen onduidelijk wat de aard van de bedreiging is. Volgens verschillende bronnen weet de burgemeester dat ook zelf niet. Het is beleid bij het Openbaar Ministerie om tegen niemand wat te vertellen. Minister Kajsa Ollongren geeft in een verklaring wel toe op de hoogte te zijn. Maar ook zij wil er niets anders over kwijt dan dat ze het ’ontzettend vervelend’ voor de burgemeester vindt.

Lees ook: Voormalig burgemeester Bernt Schneiders: ’Burgemeester is te veel sheriff’

„Er wordt natuurlijk heel goed voor hem gezorgd maar dit wens je niemand toe”, zegt de minister. Ze benadrukt dat de samenleving hier nooit aan gewend moet raken ’en er altijd tegen op moet treden’.

Ook Jos Wienen neemt een standvastige houding in. Gemeenteraadsleden die op vrijdag bij het stadhuis met elkaar overleggen spreken complimenteus over de houding van de burgemeester. Die is er, zegt hij vrijdagmiddag zelf ’nuchter onder’. Hij vindt het zijn taak als bestuurder om niet te wijken voor dreigementen.

De burgemeester vindt het wat ver gaan om te zeggen dat hij is ondergedoken. „Ik kan mijn werk gewoon doen”, zegt hij. Omdat zijn woning lastig te beveiligen is heeft hij met zijn gezin de toevlucht genomen tot een tijdelijk adres.

Inmiddels krijgt de burgemeester ook morele steun vanuit de Haarlemse bevolking. Een aantal inwoners nam vrijdag het initiatief om een manifestatie te organiseren. Die is aanstaande zondagmiddag om vier uur op de Grote Markt. Iedereen wordt opgeroepen om daar afschuw te tonen voor de situatie waarin de burgemeester nu al bijna een maand verkeert.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.