School Heemstede schrapt hoofddoekbeleid

© Archieffoto ANP

Jacob van der Meulen
Heemstede

De Nicolaas Beetsschool in Heemstede is met onmiddellijke ingang gestopt met het verbieden van hoofddoekjes op deze christelijke basisschool.

De school nam de maatregel na een incident eerder deze week met een 19-jarige Haarlemse die in het kader van haar studie aan de Hogeschool Leiden stage zou komen lopen.

Toen zij met hoofddoek voor een kennismakingsgesprek kwam, werd haar gezegd dat ze deze niet in de klas mocht dragen.

Het dragen van een hoofddoek zou strijdig zijn met beleid dat de school hanteert op het gebied van kleding.

Lees hier het verhaal van de stagiaire: Hilal voelt zich door afwijzing hoofddoek gediscrimineerd op school Heemstede

Omwille van de veiligheid en een goede communicatie mag op basis van dat beleid niemand binnen de school gezichtsbedekkende kleding dragen.

De Haarlemse studente werd gevraagd of ze bereid was haar hoofddoek op school af te doen. Toen zij antwoordde dat ze dat niet wilde, werd verteld dat dan de stage ook niet kon doorgaan.

Lees hier: Directeur school Heemstede: ’Geen recht gedaan aan identiteit stagiaire met hoofddoek’

In een schriftelijke reactie verklaart Hogeschool Leiden de studente te steunen. De school zegt ’geschokt en verontwaardigd’ te zijn en noemt de maatregel van de basisschool ’onacceptabel’. ,,Wij nemen het incident hoog op en zullen per direct geen nieuwe studenten plaatsen op de Nicolaas Beetsschool.’’

De vader van de studente heeft vrijdag bij de school een klacht ingediend omdat hij vindt dat zijn dochter is gediscrimineerd. In een gesprek heeft de school haar excuses aangeboden en duidelijk gemaakt dat er een fout is gemaakt.

Stagiaires, ook met hoofddoekje, zijn welkom op de school, aldus de directrice van de Nicolaas Beetsschool. ,,We hebben geen recht gedaan aan de identiteit van de stagiaire.’’

De studente heeft inmiddels een nieuwe stageplek.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.