Premium

De IJmuidense Zuiderkruisstraat wacht al jaren op erfgename

De IJmuidense Zuiderkruisstraat wacht al jaren op erfgename
De staat van de winkelgalerij en buitenzijde van de huurwoningen aan de Zuiderkruisstraat is vervallen te noemen.
© foto United Photos/Paul Vreeker
IJmuiden

De winkelgalerij aan de Zuiderkruisstraat is de afgelopen jaren leeggelopen en vervallen geraakt. Wie langs de winkels loopt ziet voornamelijk plastic achter de ruiten en een gevel die zijn knapste jaren heeft gehad. Alleen snackbar Royal is nog open.

De gemeente zou het graag anders zien, maar zo eenvoudig ligt het niet. Velsen is met handen en voeten gebonden, juristen zijn volgens een gemeentewoordvoerder al jaren met het gebouw bezig. Na het overlijden van de eigenaar van de winkelpanden en bovengelegen appartementen tien jaar geleden, begon eerst de zoektocht naar zijn erfgenamen in het buitenland.

Italiaanse erfgename

Het hangt volgens de gemeentelijke woordvoerder nog op een minderjarige Italiaanse erfgename. ,,Nog steeds moet definitief worden beslist door de erfgename of de nalatenschap waarin het gebouw Zuiderkruisstraat valt zal worden aanvaard. Omdat betrokkene minderjarig is, is daarvoor ook de toestemming noodzakelijk van de rechtbank Padua. De verwachting is dat hierover eind dit jaar-begin 2018 wordt beslist.’’ Mocht zij de erfenis niet aanvaarden, dan vervalt de erfenis en dus ook het pand met bovengelegen huurwoningen aan de Italiaanse staat. ,,Dan volgt een ingewikkeld en langdurig proces’’, voorspelt de woordvoerder.

Ook voor Ina de Vos, voorzitter van het wijkplatform Zee- en Duinwijk, is de galerij een doorn in het oog: ,,We krijgen zo vaak vragen, maar we kunnen er niks mee. Het is niet normaal, het lijkt wel een oorlogsgebied. De leegstaande winkels zijn een rotte kies, dusdanig dat een tandarts er geen heil in ziet en de kaakchirurg zou besluiten de boel te trekken.’’

Veiligheid

Nu er geen eigenaar is die zich om het pand bekommert, maakt de gemeente Velsen af en toe kosten om de veiligheid op straat te garanderen. Zo vielen er enkele jaren terug stukken beton van het pand naar beneden.

De gemeente heeft in totaal over de jaren heen voor 32.492,80 euro aan reparaties uit laten voeren om de panden en de directe omgeving veilig te houden. Die kosten worden verhaald op de erfgename, maar als zij de erfenis niet aanvaard moet de Italiaanse staat voor de kosten opdraaien. Tot nu toe heeft Velsen dus nog niets van dit geld terug gezien.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.