Miljoenenstrop voor bouwers zeesluis IJmuiden, bouw duurt langer

Miljoenenstrop voor bouwers zeesluis IJmuiden, bouw duurt langer
De sluizen in aanbouw.
© ANP
BUNNIK

BAM en VolkerWessels zijn tegen een flinke tegenvaller aangelopen bij de bouw van een nieuwe zeesluis in IJmuiden. De caissons waarin de sluisdeuren komen te staan bleken niet robuust genoeg en moesten opnieuw worden ontworpen. Daardoor duurt de bouw langer en lopen de kosten fiks op. De twee bedrijven samen zouden al circa 138 miljoen euro verlies hebben geleden op het project.

Voor BAM komt dat neer op een strop van circa 55 miljoen euro, bovenop eerdere verliezen op het project van bij elkaar 14 miljoen euro.

BAM ziet zich daardoor genoodzaakt zijn winstverwachting voor 2017 te verlagen. Het gaat nu uit van een aanzienlijk lager resultaat voor belasting dan in 2016.

Ook bij VolkerWessels tellen de voorzieningen voor dit project inmiddels op tot in totaal zo'n 69 miljoen euro, zei een woordvoerder desgevraagd.

Het bedrijf blijft wel bij zijn prognoses voor 2017, namelijk dat zowel het bedrijfsresultaat als de nettowinst hoger zal uitvallen dan vorig jaar.

Teleurgesteld

Rijkswaterstaat kende de opdracht medio 2015 toe aan de twee bouwbedrijven, die allebei de helft van het project voor hun rekening nemen. De opdrachtsom bedraagt in totaal zo'n 600 miljoen euro. De oplevering stond gepland voor eind 2019.

,,Wij zijn zeer teleurgesteld over deze aanzienlijke kostenoverschrijding'', zei topman Rob van Wingerden van BAM. Hij benadrukte evenwel dat het bedrijf ondanks deze tegenvaller de juiste keuzes heeft gemaakt voor de toekomst.

Flinke strop

BAM kwam vorige maand ook al met teleurstellende resultaten over het derde kwartaal. Analisten concludeerden toen al dat het bedrijf dit jaar waarschijnlijk niet aan de verwachtingen in de markt zou kunnen voldoen.

Op de Amsterdamse aandelenbeurs verwerkten beleggers woensdagochtend een flinke strop voor de bouwers BAM en VolkerWessels. Laatstgenoemde ging hard onderuit. In de MidKap bungelden BAM en VolkerWessels onderaan met koersverliezen van 23 en 14 procent.

Zo gaat de nieuwe sluis er uit zien:

Meer nieuws uit IJmond