Huurwoningen Velsen, Beverwijk en Zuid-Kennemerland op één website

1/2
Velsen

Er komt een einde aan het onoverzichtelijke inschrijfsysteem voor sociale huurwoningen. Vanaf 27 november komt er onder de noemer ’mijnwoonservice’ een systeem voor de acht woningcorporaties in Velsen, Beverwijk en Zuid-Kennemerland samen.

Dat hebben de deelnemende corporaties Woningbedrijf Velsen, Velison Wonen, Brederode Wonen, De Key, Elan Wonen, Pré Wonen, Ymere en Woonzorg Nederland bekendgemaakt. Alleen het Heemskerkse Woon op Maat doet niet mee aan het nieuwe systeem.

In de praktijk hadden woningzoekenden meerdere inschrijvingen nodig om te reageren op huurwoningen. Dat bracht soms ook extra kosten met zich mee. Nu bijna alle corporaties kiezen voor een gezamenlijk systeem, krijgen de woningzoekenden met één inschrijving toegang tot een veel groter gebied.

Met de oprichting van een website, voegen de corporaties verschillende systemen samen. Dat kan wel zorgen voor administratieve rompslomp. Woningzoekenden die nu staan ingeschreven bij WonenInVelsen en bij Pré Wonen in Beverwijk en Heemskerk moeten overstappen naar de nieuwe website. Volgens Anke Wisselink van Woningbedrijf Velsen krijgen woningzoekenden in september meer informatie over de overstap.

Hoeveel inschrijving gaat kosten voor het nieuwe systeem is nog niet bekend, zegt Wisselink. ,,Het wordt een bedrag, dus bij de ene corporatie zal het iets goedkoper worden en bij de andere iets duurder.’’ Dat Woon op Maat uit Heemskerk en Beverwijk niet meedoet aan de bundeling, vindt zij jammer. ,,Maar de meeste corporaties doen wel mee.’’

Directeur Sjoerd Hooftman van Woon op Maat sluit zich met zijn corporatie nog niet aan na consultatie met de huurdersraad en de gemeente omdat het huidige systeem nog goed bevalt. ,,Het optiemodel bevalt ons nog prima.’’ Dat woningzoekenden die ook buiten Heemskerk zoeken, minder makkelijk aan een huurwoning komen, geeft Hooftman toe. ,,Het heeft voordelen en nadelen inderdaad.’’ Woon op Maat gaat de ontwikkeling bij wel goed volgen, belooft hij. ,,Over een tijdje kunnen we dan bekijken hoe dat loopt.’’

Meer nieuws uit IJmond