Velserbroeker gaat 100 mijl lang genieten

Velserbroeker gaat 100 mijl lang genieten
Trailrunner Ron van Kooten traint in Spaarnwoude. Dit weekend gaat hij voor de 100 mijl.
© Foto United Photos / Toussaint Kluiters
Velserbroek

Nog nooit liep trailrunner Ron van Kooten uit Velserbroek de 100 mijl. Dit weekend wil hij binnen 23 uur de 160 kilometer tussen Wezep en Hilversum overbruggen.

Anders dan bij hardlopen gaat het bij trailrunnen niet om snelheid, maar meer om techniek en afstand. Bovendien verlaat je de gebaande wegen en ren je over bospaden, rotsen, stronken en wat je nog meer tegenkomt. Van Kooten is er door bezeten. Hij organiseert onder andere IJmuiden Kusttrail. Zelf is hij gespecialiseerd in ’ultra-afstanden’. ,,Ik ben nog nooit zo fit geweest. Als ik net veertig kilometer heb gelopen en een vriend vraagt of ik meega voor nog een rondje? Dan ga ik. Zonder problemen.”

De 48-jarige Velserbroeker blijft maar herhalen hoeveel zin hij heeft in de tocht waar waar hij zaterdag met zijn maat Mark Wagenaars uit Boxtel aan begint. ,,We lopen het door Han Savelkoel ontworpen ultrapad van Wezel via de Veluwe naar Hilversum. Het zijn prachtige stukken. Ik heb de route vorige week al een beetje verkend met de auto en zei tegen mijn vrouw: ’dit is toch prachtig? Volgende week loop ik hier gewoon.”

Hamburgers

Dat Van Kooten in topvorm is wil niet zeggen dat hij de 160 kilometer wel eventjes 1, 2, 3 gaat uitlopen. De voorbereidingen verlopen minutieus. ,,Vaak plan je een trailrun zo dat je langs tankstations of hotels komt, zodat je daar even kunt eten of uitrusten. Dit keer rijdt een mobiele verzorgingspost met ons mee. Vrienden rijden in een bus voor ons uit. Ze gaan zelfs hamburgers voor ons barbecueën. Ook eten we volkorenpasta onderweg. Het is belangrijk om ook ’vastvoedsel’ te eten. Je hebt koolhydraten nodig.”

Het kost Van Kooten doorgaans weinig moeite om twee keer per dag te trainen, maar deze week moet hij juist rust houden. ,,Ik doe deze week een aantal trainingen van vijf kilometer, maar het is vooral belangrijk om heel goed te slapen. Minstens acht uur per nacht. Dat is lastig, want ik houd niet van uitslapen.”

Dat rust wel ontzettend belangrijk is ondervond de Velserbroeker al een keer tijdens een lange loop. ,,Ik was zestien uur in touw geweest rond een evenement. Daarna ging ik als een gek van start. Ik voelde me goed en wilde snel lopen. Na 25 kilometer kreeg ik kramp. Dan is het gewoon over, daar is niets tegen te doen.”

Dit weekend gaat hij dan ook niet te hard lopen. ,,Niet harder dan tien kilometer per uur. Je moet zorgen dat je in een soort shuffle terecht komt. Het gaat om ’slim lopen’. Er zitten veel hoogtemeters in het parcours, je moet niet te grote stappen zetten. Het is belangrijk om zuinig met je energie om te gaan.”

Mentaal wordt de tocht misschien nog wel het zwaarst, beseft Van Kooten. Op hazenslaapjes van tien minuten en eetpauzes na is hij 23 uur lang aan het lopen, ook ’s nachts. ,,Rond 20 uur zit het kantelpunt. Dan loop je in het pikkedonker en ga je dingen zien die er niet zijn. Dan loop je langs een boom en denk je dat het een mens is.” Toch ziet hij er niet tegenop. ,,Je gaat drie keer dood, maar je staat ook drie keer weer op. Ik weet dat ik dit kan. Het wordt gewoon genieten.”

Meer nieuws uit IJmond