Historie van het land onder Tata Steel

Historie van het land onder Tata Steel
Vitrine met schedel, boemerang en andere vondsten.
© Foto Ronald Goedheer
Castricum

Archeologisch veldwerk ’kan soms best saai zijn’. En Tata Steel-directeur Mark Denys (45) kan het weten, hij speurde in zijn jongere jaren onder meer in de Ardennen naar sporen, als amateur-archeoloog. „Maar het verhaal áchter de sporen is spannend”, zei hij vrijdag in Huis van Hilde in Castricum. Daar was hij vanwege de opening van tentoonstelling ’Onder het Staal’, over de geschiedenis van het land onder Tata Steel. Ofwel de voormalige Hoogovens, 100 jaar oud.

Het bedrijf ontwikkelde zich op wat ooit Breesaap heette, de aanduiding voor ’brede natte vlakte’.

Nu beslaat het bedrijf volgens Denys een gebied zo groot als 750 voetbalvelden. Dus niet ’ongeveer 430 voetbalvelden aan elkaar’, zoals op een van de borden wordt gepresenteerd als leuk ’weetje’.

Onderzoek vóór bouwen leverde ook in de jaren zestig bijzondere vondsten op, zoals drie boerennederzettingen uit de vroege middeleeuwen (8e-9e eeuw). Of het bewijs dat een boemerang niet alleen in Australië voorkomt, maar ook in ons land werd gebruikt.

In Velsen, Vlaardingen en Leidschendam zijn bij elkaar vier oeroude eikenhouten exemplaren aangetroffen, waarvan één bij Fort Velsen en één op het hoogoventerrein. Met de boemerangs werd in het ooit moerassige gebied op vogels gejaagd.

De publiekstrekker van de expositie is ongetwijfeld het skelet van een vermoedelijk 25-jarige man, die zo’n 2300 jaar geleden op het hedendaagse hoogoventerrein werd begraven in een te kleine kuil.

Hij had overal ontstekingen, en leed hoogstwaarschijnlijk zijn hele leven pijn als gevolg van reuma. Terwijl het onderzoek immer doorgaat, ligt hij intussen te kijk als ’de Hoogovenman’, met zijn schedel in een vitrine.

Booming

Na de Tweede Wereldoorlog was het ’booming business’ voor de staalreus, de ene uitbreiding na de andere. De IJmondgemeenten dijden enorm uit: tussen 1930 en 1985 groeide het inwonertal in Velsen met 46 procent, in Beverwijk met 122 procent en in Heemskerk zelfs met 623 procent.

Dat vinden kinderen misschien niet zo interessant, daarom is er voor hen een speurtocht en quiz, maar ook een spel met een metaaldetector. ’Onder het Staal’ is tot en met 23 september in Huis van Hilde.

Meer nieuws uit IJmond