Premium

Emiel is gewoon gelukkig in Velserbroek

Emiel is gewoon gelukkig in Velserbroek
Emiel van Zijl in zijn fietsenwinkel in Velserbroek.
© foto United Photos/Toussaint Kluiters
Velserbroek

De winkel heet ’Fietsenwinkel Van Doorn’, maar de eigenaar heet Emiel van Zijl. ,,De naam Fietsenwinkel Van Doorn

bestaat al meer dan honderd jaar”, zegt Van Zijl. ,,En toen ik in Beverwijk de zaak over kon nemen in 2010 heb ik de naam aangehouden. Die was heel vertrouwd hier in de regio. Ik startte daarna met een winkel in Heemskerk en in 2014 in Velserbroek.”

Hij vertelt dat hij in Velserbroek de bestaande winkel van vorige eigenaar Van der Zwan heeft gehalveerd. ,,Ik vind een hele grote fietsenwinkel zoals die er was, niet meer van deze tijd. Bij mij is reparatie heel belangrijk. En natuurlijk heb ik last van de verkoop van fietsen via internet. Maar ik ga ervan uit dat als je mensen twee jaar goed helpt, dat ze dan ook bij je gaan kopen.”

Hij lacht: ,,Waar ik wel aan moest wennen toen ik hier in Velserbroek begon, was dat klanten vaak om korting vroegen. Dan had ik een reparatie van 112 euro en dan werd gevraagd of ik dat kon afronden op honderd euro. Of een fietsband van 34 euro. ,,Kan het ook voor dertig”, vroeg iemand een keer. Ik heb toen uitgelegd waarom dat niet kon en nu vraagt niemand er meer naar.

Maar kennelijk kon het wel bij de vorige eigenaar.”

Hoe de zaken gaan? ,,Het gaat prima. Dat had ik ook wel verwacht hoor, met zestienduizend inwoners hier in Velserbroek om je heen. Gemiddeld heb je voor een zaak als deze zo’n zevenduizend inwoners nodig en dat is hier dus ruimschoots het geval. Ik merk dat we steeds meer klanten uit Santpoort, Haarlem en IJmuiden krijgen. Nog steeds komen er elke dag nieuwe klanten bij.” Hij vervolgt: ,,Eigenlijk loopt het hier vanaf dag één prima. De eerste dag verkocht ik gelijk tien fietsen en had ik dertig reparaties. Dat is maar doorgegaan, dus ik denk wel dat mijn klanten blij met ons zijn.”

Hoe hij naar de toekomst kijkt?

,,Drie winkels is genoeg, ik hoef er niet nog meer bij. Ik heb nu in elke winkel ook uitstekend personeel. Ik ben helemaal tevreden zo.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.