FNV let scherp op nieuwe vrijwilligersfuncties bij bibliotheek Velsen

Een derde van het bibliotheekpersoneel is boventallig verklaard en een derde van het personeel vertrekt vrijwillig. Weinig medewerkers van de bibliotheek hebben zich bij de FNV gemeld ’omdat mensen zijn bang hun baan kwijt te raken’.

De FNV zegt de vacatures bij de bibliotheek in de gaten te houden. Woordvoerder Hanan Yagoubi: „We krijgen signalen dat de reorganisatie niet alleen gestoeld is op een financieel aspect, maar dat er meteen een kwaliteitsslag gemaakt wordt. Nu zoveel personeel vertrekt staat kwaliteit daarbij tussen aanhalingstekens.”

De budgetten vanuit de gemeente, voor zover bekend, laten inderdaad geen grote afname zien voor de bibliotheek. Volgens de gemeentelijke woordvoerder is de verwachting ook niet dat deze budgetten omlaag gaan. Volgens bibliotheekmanager bedrijfsvoering Jos van Geel ’sluit het een het ander niet uit’. „We hebben een beleidsplan met ambities, die vergen investeringen in medewerkers en projecten. De bezuiniging is de oorzaak, maar dat geeft ons ook de kans om de bibliotheek te moderniseren. De FNV was ook op de hoogte van de tweeledigheid van de reorganisatie.”

Yagoubi: „We letten scherp op of betaalde arbeidsplaatsen niet ineens vrijwilligersfuncties worden. We hebben bibliotheek Utrecht succesvol via de rechter teruggefloten. We hebben in Velsen gevraagd naar het vrijwilligersbeleid, dat staat volgens hen los van de reorganisatie.”

Niet alleen de FNV let op de reorganisatie bij bibliotheek Velsen, ook een aantal inwoners van Velsen houdt zich met de zaak bezig. En dat zouden meer mensen moeten doen, vinden zij. „Het is een gemeenschapsvoorziening.” Jan Müter, Ada Klaver en Erik Gerritsma schreven een open brief aan de bibliotheekdirecteur, deze stond vrijdag in de IJmuider Courant.

Truc

Volgens de groep inwoners is voor de gebruikers te merken dat er al jaren gereorganiseerd wordt bij de bibliotheek. Ook het inschakelen van het beoordelingsbureau is hen een doorn in het oog. Gerritsma: „Een derde van het personeel is vrijwillig opgestapt, een derde mag niet mee. Een deel van het personeel heeft te horen gekregen dat ze niet geschikt zijn voor een nieuwe functie. Dat is krenkend voor iemand die al zo lang in het vak zit. Met dit bureau is een truc uitgehaald, om mensen op voorhand af te kunnen wijzen en goedkope mensen aan te kunnen trekken.’’

Meer nieuws uit IJmond