Jason is skateheld in Azië [video]

Zijn eerste zilveren medaille is binnen. Jason Lijnzaat richt zich nu op de Olympische Spelen.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Milo Lambers
IJmuiden

In IJmuiden is hij gewoon een van de vele jongens van veertien. Hoe anders is dat in zijn geboorteland Indonesië. Daar is skateboarder Jason Lijnzaat na het winnen van zilver op de Asian Games een nationale held.

,,Toen ik tegenover de president stond was ik wel even zenuwachtig”, blikt Jason terug op de spelen van het Aziatische continent. ,,Hoeveel ik interviews ik heb gedaan? Heel veel, zeker vijf voor de tv. Ze kunnen mijn naam alleen niet zo goed uitspreken. ’Jason Lunzet’, zeggen ze.”

Foto

Ja, de goedlachse Jason is in Indonesië al een bekendheid. ,,Skateboarden is daar populair. Twintig miljoen mensen hebben de wedstrijden op televisie bekeken. Ik word op straat herkend. Veel mensen willen met mij op de foto. Dat is best gek.”

De zoon van een Indonesische moeder en een Nederlandse vader werd geboren in Jakarta en woont sinds een jaar in IJmuiden voor zijn opleiding op het Tender College. Het afgelopen halfjaar was hij vooral in zijn vaderland want hij was een van de geselecteerde skateboarders om uit te komen voor Indonesië tijdens de Asian Games in Jakarta en Palembang.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Daar kwam een serieuze voorbereiding bij kijken. ,,Ik ben ook in Amerika geweest. We hebben heel veel getraind. Ik ben bijna een halfjaar niet in Nederland geweest, dus had mijn schoolboeken mee.”

Op Bali, waar hij opgroeide, ontdekte hij het skateboard toen hij een jaar of acht, negen oud was. ,,Ik vond het meteen een geweldige sport omdat ik mijn eigen trucs erin kwijt kan. Ik bedenk zelf vaak nieuwe dingen.”

Al snel bleek hij talent te hebben. Vooral op de halfpipe en in de bowl - een rond skateboardobject - kan hij erg goed uit de voeten. Hij won een aantal wedstrijden. Op een gegeven moment deed hij mee aan de selectiewedstrijden voor de Asia Games en maakte daar veel indruk.

Tijdens de wedstrijden van de Asian Games ging het allemaal erg goed, beter dan Jason zelf had verwacht. ,,Tijdens de kwalificatiewedstrijden ging het echt perfect. Alles lukte. Ik viel geen enkele keer. In de finale maakte ik wel een klein foutje, daardoor werd ik tweede. Daar ben ik wel ontzettend blij mee hoor, want dat had ik vooraf nooit verwacht.”

De leeftijd van de skater is ook opmerkelijk. ,,De winnaar was negentien, de nummer drie dertig. Dus ik val wel op.” Sinds deze week is hij weer in Nederland. Hij woont bij zijn opa en oma in IJmuiden. ,,Ik ben blij dat ik weer lekker kan skaten met mijn vrienden.”

Gezellig

Jason vindt het namelijk belangrijk dat skaten wel leuk blijft. ,,Het moet wel gezellig blijven, het moet niet alleen maar om de prestaties gaan.

Ook in Nederland heeft de IJmuidenaar al indruk gemaakt als skater. Hij werd op 13-jarige leeftijd vierde op het Nederlands kampioenschap. Een sensatie. Over twee jaar is skateboarden voor het eerst een onderdeel op de Olympische Spelen in Tokio, Jason wordt gezien als een van de mogelijke deelnemers namens Nederland of Indonesië. ,,Dat is mijn volgende doel.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen