Loterijdeelnemers moeten blijven afwachten: beslag van tafel

Loterijdeelnemers moeten blijven afwachten: beslag van tafel
© Foto: Ruben Schipper
Den Haag

Hoe de zaak ook eindigt, Rob Bol (65) doet nooit meer mee aan een loterij. „Het is gewoon niet eerlijk”, zegt hij na afloop van het kort geding tussen Loterijverlies B.V. en de Staatsloterij.

Vrijdag hief de rechtbank in Den Haag het beslag op 121 miljoen euro aan tegoeden van de Staatsloterij op. Eerder deze week had Ferdy Roet van Loterijverlies B.V. juist beslag laten leggen op dat bedrag, namens 80.000 gedupeerde oud-deelnemers. Onder hen Rob Bol, die de zitting uit interesse bijwoonde. De geboren Bergenaar woont inmiddels in Den Haag en was voor zijn pensioneren werkzaam in de financiële sector. „Het gaat mij niet om het bedrag dat ik kan terugkrijgen, maar om het principe. Wij zijn misleid en daarvoor moeten we gecompenseerd worden”, zei hij na afloop.

LEES OOK: Loterijverlies vs. Staatsloterij: hoe zat het ook alweer?

Hoe die compensatie eruit zal zien blijft de vraag. De Staatsloterij misleidde tussen 2000 en 2008 deelnemers door de winkansen te overdrijven. Loterijverlies zet in op teruggave van het aankoopbedrag van elk staatslot. De Staatsloterij wil compenseren voor de gederfde winkans.

Rechtsgeldige vertegenwoordiger

In elk geval kan de Staatsloterij sinds vrijdagmiddag weer vrij over zijn geld beschikken. De rechter betwijfelde namelijk of Loterijverlies B.V. wel de rechtsgeldige vertegenwoordiger van die gedupeerde oud-deelnemers is. In eerdere zaken was het namelijk de stichting Loterijverlies, die namens hen optrad.

Ferdy Roet werd vorig jaar geschorst uit het bestuur van die stichting, vanwege financieel wanbeleid. Roet procedeert nu verder met de B.V., maar vraag is of dat wel kan.

B.V. of stichting

Juridisch gezever, volgens Rob Bol. „Voor gedupeerden maakt het niks uit, of het nu de B.V. is of de stichting die ons vertegenwoordigt.”

Toch maakt dat wel uit. Oud-deelnemers kunnen zich slechts door één club laten vertegenwoordigen. Dat Loterijverlies B.V. de oprichter is van stichting Loterijverlies doet daar niks aan af.

USB-stick

De advocaat van Loterijverlies B.V. kon gisteren niet voldoende hard maken dat de 80.000 gedupeerde oud-deelnemers er inderdaad voor hadden gekozen zich voortaan door het bedrijf in plaats van de stichting te laten vertegenwoordigen. De inschrijfformulieren met handtekeningen zouden op een USB-stick staan, maar de rechtbank kon dat op korte termijn niet controleren.

Ook de advocaat van de Staatsloterij durfde het niet aan de inschrijfformulieren op zijn kantoor te checken. „Straks zit er een virus op, of word ik gehackt”, zei hij ter zitting. Tekenend voor de verstoorde relatie tussen Roet en de Staatsloterij.

Ondertussen onderhandelt de Staatsloterij met een andere claimorganisatie over een schaderegeling: stichting Staatsloterij Schadeclaim. Volgens een woordvoerder bevinden die gesprekken zich in de ’finale fase’.

Meer nieuws uit Nieuws

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.