Gitarist Arti Kraaijeveld van de Bintangs overleden

Gitarist Arti Kraaijeveld van de Bintangs overleden
Arti Kraaijeveld.
© Archieffoto
IJmuiden

Voormalig gitarist Arti Kraaijeveld van de Bintangs is dinsdagmiddag rond 17 uur overleden in woonzorgcentrum Breezicht in IJmuiden.

Dit gebeurde in bijzijn van zijn vrouw Lida en dochter Lesley en broer Frank met zijn vrouw Dianna. Arti was 71 en bracht de laatste twee jaar van zijn leven door in Breezicht. Hij leed aan het Korsakov-syndroom.

Met de twee jaar oudere Frank richtte hij in 1961 de Bintangs op. Die bestaan nog steeds en beweren de oudste rockband ter wereld te zijn, ’nog ouder dan de Stones’.

Arti was onder meer verantwoordelijk voor de Bintangs-hits Travelling In The USA en Agnes Grey.

Van de eerste bezetting – acht man sterk met twee bassisten en bongospeler – zijn nu Arti, James Schwaab en Fred Maas niet meer in leven.

Eind dit jaar hoopt Frank zijn broer nog te eren met een bijzonder album op vinyl: ’Kraaijeveld: the lost tapes’. „Arti was een eigenzinnige unieke broer, een goeie songwriter én een geweldige explosieve sologitarist”, zegt hij.

,,Een onnavolgbare gitarist en schrijver", schrijft Frank Kraaijeveld op de website van de Bintangs. "Zijn gitaarspel was explosief, zowel razendsnel als tergend traag. Arti behoorde tot de top van de Nederlandse gitaristen. Naast gitarist was hij ook een eigenzinnig beeldend kunstenaar. Maar boven alles was hij een gevoelig, charmant mens."

De groep Kraaijeveld was een tijdelijke afsplitsing van de Bintangs.

Meer nieuws uit IJmond

Keuze van de redactie