Doorstart Kunstencentrum kost twee ton extra

Doorstart Kunstencentrum kost twee ton extra
Voor aanvang van de sessie over de toekomst van KCV demonstreerden leerlingen en docenten in juni hun kunnen op Plein 1945.
© Archieffoto United Photos / Ron Pichel
Velsen

De bibliotheek Velsen heeft meer geld nodig om de doorstart van het failliete Kunstencentrum mogelijk te maken. De gemeenteraad moet zich nog buigen over een extra bedrag van 195.000 euro dat de bibliotheek wil krijgen.

Dat zegt directeur Tjeerd de Kort van de bibliotheek Velsen. Wel kan de bibliotheek voorlopig door met doorstart van het Kunstencentrum. Het college van burgemeester en wethouders van Velsen heeft de subsidieaanvraag van de bibliotheek van ruim 237.000 euro vrijdag met spoed goedgekeurd voor cultuureducatie op basisscholen.

Het Kunstencentrum ging vorige maand failliet, nadat het college had geweigerd extra geld uit te trekken. Dat ging om een bedrag van 300.000 euro en een structurele verhoging van de subsidie van 70.000 euro. De extra bijdrage van 195.000 euro is nodig om te voorkomen dat de bibliotheek zelf in de problemen komt, zegt De Kort. ,,We hebben veel incidentele kosten gemaakt voor de doorstart van het Kunstencentrum. Zoals voor het overnemen van de boedel, het aansluiten van de administraties en we moeten extra communicatiekosten maken. We proberen de bibliotheek er zoveel mogelijk buiten te houden, want anders ontstaan daar weer financiële problemen.’’

De bibliotheek richt voor het ’nieuwe’ Kunstencentrum de stichting KunstForm op. Deze gaat als werkgever dienen, legt De Kort uit. De komende weken worden gesprekken gevoerd met alle werknemers van het Kunstencentrum, zegt hij. Daarna bepaalt de bibliotheek hoeveel mensen er nodig zijn in de nieuwe organisatie. ,,Dat worden er sowieso minder dan er waren, want anders belanden we weer in dezelfde situatie.’’

Meer nieuws uit IJmond