Honkbalmarathon voor revalidatie van Jesse

Honkbalmarathon voor revalidatie van Jesse
Santpoort-Zuid

Edwin en Karin Welp werden er een beetje stil van toen zijn honkbalmaten van Terrasvogels in Santpoort-Zuid met het idee kwamen om een honkbalmarathon te organiseren. Met als doel geld in te zamelen voor de revalidatie van hun 22-jarige zoon die 2,5 jaar geleden een tragisch verkeersongeluk kreeg op zijn eerste dag als medewerker bij een valet parkingbedrijf op Schiphol.

(Bekijk de video onderaan dit verhaal)

Een van de initiatiefnemers Rick Dreijer vertelt over het idee van de marathon op zaterdag 7 juli. „We leven enorm mee met het gezin en we willen graag helpen. Vandaar het idee van een honkbalbenefietmarathon om geld in te zamelen.”

Het wordt een uitdaging voor ’The Old Blitz’, het oudste nog deelnemende team in de honkbalcompetitie, zegt Dreijer. „Maar we houden wel af en toe pauze hoor.”

Aan de marathon doen tot nu toe zes teams mee. Terrasvogels, Sparks, DSS en Onze Gezellen uit Haarlem, Rooswijk uit Velsen-Noord en Cromtigers uit Assendelft. Een sportevenement sluit naadloos aan bij Jesse die altijd met sport bezig was. Hij was student aan het CIOS, gaf tennisles bij Brederode en keepte bij Bloemendaal.

Honkbalmarathon voor revalidatie van Jesse
De organisatoren: Rick Dreijer, Peter Schoppen, Victor Lubbers en Steef Hille.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Toen Edwin hoorde van de ideeën voor de benefietmarathon was hij overdonderd. Hoe mooi is het als je honkbalmaten op die manier om je heen komen staan. „Ik word daar emotioneel van.”

Vandaar dat hij het relaas van Jesse ook wil vertellen hoewel hij benadrukt dat het geen ’tranentrekkend verhaal’ moet worden.

Een paar jaar na het ongeluk gaat het gelukkig beter met Jesse, vertelt zijn vader Edwin. „Hij kan weer een paar stapjes lopen. Tussen ons in. En onder begeleiding met een looprek. En praten gaat ook al steeds beter. Wij verstaan hem goed maar voor een buitenstaander is dat nog lastig.”

Bij het ongeluk liep Jesse diffuus hersenletsel op: oftewel schade op meerdere plekken in de hersenen.

Eindstation

Dat is blijvende schade maar er is ook goed nieuws. Het eindstation is nog niet omlijnd.

Edwin: „Met veel trainen en oefenen kunnen er in Jesse’s hersenen nog veel nieuwe verbindingen worden gevormd. Dus ik ben wel gestopt met het formuleren van een einddoel. Dat is er nog niet. We gaan alles doen wat nodig is. De tijd die dat kost is niet relevant. Als we weer naar Atlanta moeten voor intensieve therapie, doen we dat natuurlijk. Mede door hulp van de stichting en inzamelingsacties zoals deze honkbalmarathon. We zijn nu weer met plannen bezig om voor de tweede keer samen met Jesse naar Atlanta te gaan. Met alle respect voor de Nederlandse revalidatiecentra, waar kostenbeheersing een te grote rol speelt is Atlanta voor Jesse, door de intensieve revalidatie, de beste plek. In de VS denken ze anders. Daar gaan ze tot het uiterste om een jonge vent zoveel mogelijk zijn zelfstandigheid weer terug te geven. Intensiteit is daarbij het toverwoord.”

Hij geeft een voorbeeld. „In Nederland is het: oh je kan niks met je rechterhand. Doe alles maar met links. Daar zetten ze alles op alles om die rechterhand weer zo goed mogelijk te krijgen.” Die instelling werpt zijn vruchten af. „Elke dag zien we toch ook weer verrassende dingen”, zegt Edwin.

Dreijer hoopt dat er veel geld wordt opgehaald. „Elk briefje is een briefje”, zegt hij lachend. „En aan muntgeld doen we niet.” De opbrengst gaat naar de opgerichte stichting JesWecan.

Jesse zelf doet ook mee met de marathon die van 9 tot 21 uur plaatsvindt. Edwin: „Jesse zal proberen de eerste (curve) bal te gooien als startschot.”

Meer info: jeswecan.nl

Wie meer wil weten over de marathon en doneren kan mailen naar honkbalvoorjesse@gmail.com of op Facebook naar Honkbal voor Jesse

Meer nieuws uit IJmond

Keuze van de redactie