Heen en Weer: Vrijwillige hulpkracht bij het revalideren

Heen en Weer: Vrijwillige hulpkracht bij het revalideren
Riekus Alkema blijft ’zolang als het kan’ als vrijwilliger bij Heliomare werken.
© foro kees de boer
Velsen-Zuid

Vandaag is Riekus Alsema uit IJmuiden met de fiets, maar als het regent gaat hij met de auto naar Wijk aan Zee. De 72-jarige IJmuidenaar werkt er als vrijwilliger bij revalidatiecentrum Heliomare.

Wat hij daar precies doet? ,,Ik werk er in de keuken. Twee keer in de week. Op maandag en op donderdag van kwart voor vier tot half acht.”

Of het mooi werk is? ,,Jazeker. Ik begin met het maken van de maaltijden, die eenmaal klaar de regenereerkast ingaan om verhit te worden. Als dat is gebeurd, ga ik naar de tweede etage om alles uit te serveren. Soms help ik de mensen ook met eten en maak een praatje.”

Spoelkeuken

,,Aan het eind van mijn dienst ga ik naar de spoelkeuken en maak ik alles weer schoon.”

Hij vervolgt: ,,Het is dankbaar werk, want mensen stellen het op prijs als je langskomt. Ze vinden het leuk om me te zien.”

Hoe hij daar als vrijwilliger terecht is gekomen? ,,Mijn vrouw heeft in de jaren negentig ooit in Heliomare gerevalideerd en toen was ik onder de indruk van hoe toegewijd het personeel daar is. Na mijn pensionering vroeg ik me af wat ik nog meer kon doen naast mijn schilderhobby. De muren kwamen een beetje op me af.

En toen dacht ik aan Heliomare. Ik heb ze gebeld en na een gesprek werd ik aangenomen. Ik doe het nu alweer vier jaar.” Hij vertelt dat de mensen die hij helpt, vaak zware lichamelijke beperkingen hebben: ,,Mensen met amputaties en met een dwarslaesie.”

Mobiel

,,Maar wat ik mooi vind, is dat het vaak lukt om de patiënten dankzij de revalidatie weer mobiel naar huis te laten gaan.”

Neemt hij dergelijke problemen van zijn medemens niet mee naar huis? ,,Nee, ik kan het gelukkig goed loslaten. Ik denk dat dat ook wel een voorwaarde is om dit werk goed te kunnen uitvoeren.”

Of het met zijn 72 jaar fysiek allemaal te doen is? ,,Ja, ik heb vroeger ook veel met mijn handen gewerkt als woninginrichter. Ik voel me nog erg fit en hoop dit werk nog te blijven doen zolang als het gaat. En volgens mij zijn dat nog wel enkele jaren.”

Meer nieuws uit IJmond