Opgravingen van blekerij in Santpoort-Zuid

Opgravingen van blekerij in Santpoort-Zuid
De houten wastobben worden opgegraven.
© Foto Wim Bosman
Santpoort-Zuid

Bij archeologisch onderzoek op de bouwplaats bij de DekaMarkt aan de Bloemendaalsestraatweg 167 in Santpoort-Zuid zijn afgelopen week restanten van de voormalige blekerij van Berckenrode aangetroffen.

In de blekerij werd vanaf het einde van de zestiende eeuw linnen gereinigd. De archeologen vonden onder meer restanten van houten wastobben. ,,Het is in goede staat. Hout blijft goed bewaard onder de grondwaterspiegel. De tobben werden gebruikt voor het wassen en weken van linnengoed”, vertelt archeologe Rachel Halverstad. ,,We hebben ook houten goten aangetroffen die werden gebruikt om schoon water toe te voeren en het afvalwater mee weg te leiden.”

Het onderzoek werd door Synthegra Archeologie uitgevoerd in opdracht van bouwbedrijf De Nijs. Zij beginnen op korte termijn met het aanleggen van een parkeergarage. Daarvoor was archeologisch onderzoek verplicht. De archeologen wisten al dat de blekerij zich op deze plek bevond. Met het onderzoek werd op 5 juni begonnen. Vorige week donderdag zijn de werkzaamheden afgerond. De eerste documentatie waarin de blekerij werd genoemd dateert uit 1584. Tijdens de opgravingen werd aardewerk gevonden dat volgens de onderzoekers dateert uit de 17e eeuw.

Gietsloten

Op basis van de positie van de gietsloten en de goten, vermoedt Halverstad dat de gebouwen van de blekerij iets verderop lagen, op de plek waar op dit moment de bouwketen staan.

Daar zal geen verder onderzoek naar worden gedaan, zo vertelt Halverstad. ,,Het is beleid om zoveel mogelijk in de grond te laten zitten. Alleen als iets bij bouwwerkzaamheden verwoest dreigt te worden, gaan we onderzoek doen.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.