Chinese bussen in Haarlem

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Busvervoerder Connexxion gaat in China elektrische bussen kopen voor het vervoersgebied Haarlem-IJmond.

Connexxion-directeur Eric van Eijndhoven zette woensdag twee belangrijke handtekeningen. Onder het contract met de provincie voor de nieuwe concessie Haarlem-IJmond én onder een koopcontract voor minstens acht bussen van het Chinese merk BYD (Build Your Dream). Mogelijk komen daar nog 52 andere Chinese, emissieloze elektrische bussen bij.

Volgens Van Eijndhoven is de keuze voor de Chinese bussen gebaseerd op de technologie. Van dit automerk zijn de batterijen volgens hem het beste geschikt om het vervoer in dit vervoersgebied te verzorgen. Hij wil ’uit concurrentieoverwegingen’ niet kwijt hoe veel de Chinese bussen kosten. Bij de concessieverlening is duurzaamheid doorslaggevend. De bestaande bussen, die ook rijden op aardgas, worden voor de gunning in fases vervangen door elektrische, lawaaiarme bussen. De uitstoot van CO2 en fijnstof nemen hierdoor ook drastisch af.

Het krijgen van de opdracht, waar de provincie jaarlijks vijftien miljoen euro in steekt, is voor Connexxion een zwaar bevochten overwinning waarbij de vervoerder ook geluk had. Bij de aanbesteding scoorden zowel busvervoerder Syntus als Connexxion evenveel punten, waarna een notaris lootte met Connexxion als winnaar. ,,Dat was een lot uit de loterij. Bizar gewoon’’, zei Connexxion-directeur Van Eijndhoven woensdagmiddag.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.