Tweehonderd stemmen bij elkaar tijdens Glazen Stad aan het Spaarne

Leontien van Engelen
haarlem

Koninklijk Haarlems mannenkoor Zang en Vriendschap heeft in aanloop naar het eind van het jaar een druk programma voor de boeg. Traden de mannen onder leiding van vaste dirigent Arno Vree afgelopen zondag nog op in het Duitse Osnabrück ter viering van vijftig jaar jumelage, zaterdag geven zij het traditionele najaarsconcert in de Philharmonie.

Daaraan wordt dit keer meegewerkt door het Westlands Mannenkoor onder de gemeenschappelijke noemer ‘Glazen stad aan het Spaarne’. Dat wil zeggen dat er zaterdag bij de gemeenschappelijk gezongen nummers maar liefst tweehonderd mannen op het podium van de grote zaal staan te zingen.

Philharmonie

,,We hadden elkaar als koren bij optredens al wel eens vaker ontmoet’’, vertelt Z&V-voorzitter Sander Ruitenbeek, ,,maar tijdens een nieuwjaarsreceptie in 2012 kwam ik wat nauwer in contact met hun voorzitter. Toen bleek dat het Westlands Mannenkoor graag een keer met ons in de Philharmonie zou willen optreden.’’

,,Dat wordt bijzonder’’, zegt Rick van der Burg, eerste tenor en lid van de pr-commissie. ,,Zang en Vriendschap is opgericht in 1830. Daarmee zijn we het langst bestaande mannenkoor in Nederland. Het Westlands Mannenkoor is het grootste. Van ons doen zeventig zangers mee, van hun honderddertig.’’

Beethoven

Voor de pauze treedt morgen eerst Zang en Vriendschap op met onder meer ‘O Welche Lust’ uit Fidelio, de enige opera die Beethoven ooit schreef. Maar ook enkele andere Duitstalige liederen komen voorbij, net als een paar Engelse songs. Primeur tijdens dit concert is de Z&V-uitvoering van ‘The sound of silence’, bekend van Paul Simon en Art Garfunkel. ,,Dat is nog best een hele kluif, echt een technisch hoogstandje’’, aldus Van der Burg. ,,En voorafgaand aan de pauze komt het Westlands Mannenkoor erbij. Samen zingen we dan ‘Landerkennung’ van Edvard Grieg.’’

Sopraan

Het gedeelte na de pauze komt voor rekening van het gastkoor onder leiding van Hans de Wit. Ze worden begeleid door het Haags Conservatorium Orkest en pianist Martin van Broekhoven. Hun gevarieerd repertoire loopt van ‘Land of hope and glory’ tot Mozarts Avé Verum en van alles daar tussenin. Ook sopraan Wendy Krikken levert als soliste haar aandeel. De afsluiting van de avond doen de twee koren dan weer samen. Waarmee…? Dat moet nog even een verrassing blijven.

Druk jaar

Al met al heeft Zang en Vriendschap een druk jaar gehad. Op Bevrijdingspop mochten zij optreden met zanger Niels Geusebroek. De grote jaarlijkse muziekreis bracht hen dit jaar naar Dublin en het koor werkte mee aan een aflevering van het RTL4-programma Doof! Op 23 december volgt er nog een optreden in verband met Serious Request. ,,Als er van de entreegelden van ons concert ‘Glazen stad aan het Spaarne' een positief saldo overblijft, gaat die meeropbrengst natuurlijk ook naar het Glazen Huis’’, beloven Ruitenbeek en Van der Burg. Voor zaterdagavond zijn nog kaarten verkrijgbaar.

En dan viert het Haarlemse mannenkoor 6 november ook nog dat precies honderd jaar geleden de eerste steen werd gelegd van Gebouw Zang en Vriendschap aan de Jansstraat, waar sindsdien steevast wordt gerepeteerd, maar waar ook regelmatig culturele of maatschappelijke evenementen plaatshebben. Ongetwijfeld zal er bij die gelegenheid ook nog wel een vrolijke noot klinken.

‘Glazen stad aan het Spaarne’, najaarsconcert Zang en Vriendschap in samenwerking met het Westlands Mannenkoor, Philharmonie, Lange Begijnestraat 11, zaterdag 18 oktober, aanvang 20.15 uur.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.