Landelijke actie voor open houden spoorovergangen

Sjaak Smakman
heemstede

Van de 2500 overwegen in Nederland zijn er 89 onbewaakt. Die moeten dicht, vindt ProRail, omdat ze onveilig zijn. Bij het Laantje van Alverna heeft ProRail de daad bij het woord gevoegd, tot boosheid van veel organisaties op het gebied van recreatie.

Volgens de ANWB, Fietsersbond, Fietsplatform, Wandelnet, KNHS (paardensport) en NOC*NSF worden met de sluiting van de overwegen vaak belangrijke verbindingen voor wandelaars, fietsers en ruiters afgesloten.

Railbeheerder ProRail wil de overwegen sluiten omdat ze onveilig zijn. Bij de overweg bij het Laantje van Alverna is dat inmiddels gebeurd. Voor de onbewaakte overweg wat verderop bij Leyduin werkt ProRail aan een oplossing. Een tunneltje is daarbij het meest waarschijnlijk. Nog deze maand wil de Haarlemse rechtbank een uitspraak doen of die afsluiting bij het Laantje van Alverna wel terecht is.

Het initiatief is inmiddels politiek opgepikt. Tijdens een overleg afgelopen week hebben PvdA, VVD en Christunie staatssecretaris Wilma Mansveld vragen gesteld en aangedrongen op een oplossing. Mansveld gaat kijken, heeft ze beloofd, en komt daar komend voorjaar op terug. Ze wil wel hoe dan ook van onbewaakte overwegen af, heeft ze daarbij laten weten.

Helikopter

Volgens de Heemsteedse Diane Martens is er nóg een goede reden om de overweg open te houden. Vorige week maandag was er een ongeval op de Leidsevaartweg waarbij de traumaheli in actie moest komen. Die landde in het weiland aan de overzijde van het spoor, mede vanwege de bovenleiding van het spoor.

De trauma-arts kon niet snel naar het slachtoffer lopen, maar werd uiteindelijk door een bewoner met de auto via de nieuwe ontsluitingsweg en het station naar het ongeval gebracht.

Volgens Martens komen ongevallen op de Leidsevaartweg regelmatig voor en is de afgelopen paar jaar twee keer de helikoper in actie gekomen. ,,Voor fietsers en wandelaars is de huidige omweg heel vervelend. Voor slachtoffers naar wie de hulpdiensten onderweg zijn, is de huidige omweg levensbedreigend. Dat lijkt mij een extra argument om de overweg deels open te houden’’, aldus Martens.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.