Songs for You: ’lied is universeel en tijdloos’ [video]

© DNP.nu


Bewonder...

Bewonder... © DNP.nu

1 / 2
Durk Geertsma
Beverwijk

Het lied ’Zing, vecht, huil, bid, lach, werk en bewonder’ van Ramses Shaffy inspireert veel mensen. Talloze arrangementen zijn er gemaakt voor koren, maar ook solisten brengen het graag ten gehore. Onze serie over vertolkers van dit lied is op 2 juli van start gegaan met een solist en eindigt 27 augustus met ’Samen’. Vandaag: Songs for You uit Beverwijk.

Met 120 leden is Songs for You het grootste deelnemende koor aan dit Ramses-project. Ooit opgericht als koor voor de bewoners van de nieuwbouwwijken Oosterwijk en Meerestein in Beverwijk.

Het koor kreeg die twee wijknamen ook. „Maar dat dekt al lang niet meer de lading. We hebben nu leden van Alkmaar tot Velserbroek. Daarom is de naam in 1997 gewijzigd in ’Songs for You’”, zegt voorzitter Cees Smael.

Gemengd koor

Sinds 2009 staat Aldert Fuldner voor het koor en daar is Smael heel blij mee. „Hij is geweldig. Hij heeft een rustige manier van instuderen, zonder poespas en herrie.” En het leuke is, zegt Smael, dat er kruisbestuiving plaats kan vinden met de drie andere koren van Fuldner. Hij leidt naast Songs for You ook de christelijke mannenkoren Jubilate in Katwijk, de Lofstem in Broek op Langedijk en het Residentie mannenkoor in Den Haag. „Dit is het enige gemengde koor en we hebben een optreden met alle vier de koren gehad. Dat was fantastisch.”

Behalve losse liederen waagt Songs for You zich ook aan grotere projecten, zoals de kerstcantates ’Song of the promise’, ’Christmas’ van Dan Burgess, de paascantate ’The crucifixion’ van John Stainer en het ’Requiem’ van Karl Jenkins. Op het gebied van de lichte muziek zijn werken gezongen uit de musicals zoals ’Joseph’ en ’Miss Saigon’. Smael: „Van alles zit erin. Je moet het iedereen naar de zin maken.”

Het lied van Ramses Shaffy, in een arrangement van de vorige dirigent Frans Kocx, is door de uitverkiezing voor dit project uit de mottenballen gehaald. „Ja, we moesten wel even aan de bak, maar het staat nu weer op het programma. Het is een prachtig lied dat iedereen enthousiast maakt. Ramses heeft een universele, tijdloze tekst geschreven, voor iedereen.”

Songs for You

Komt uit: Beverwijk

Opgericht in: 1964

Dirigent: Aldert Fuldner

Aantal leden: 120 (80 vrouwen, 40 mannen)

Gemiddelde leeftijd: circa 67 jaar, van twintigers tot in de tachtig

Repertoire: van alles wat, van klassiek en kerkelijk tot pop en musical

www.songsforyou.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.