Goede voeding is niet duur

Janet van Dijk
haarlem

Kiezen voor gezond is simpel, stelt het Voedingsbureau. Geef minder uit aan vlees en kaas en meer aan groente en fruit.

Het verwijt dat met name ongezonde, vette en zoete producten voor een habbekrats in de schappen liggen, terwijl voor gezonde alternatieven de hoofdprijs moet worden afgerekend is bekend. In discussies over oorzaken van overgewicht steekt het vaak de kop op. Klopt het dat wie minder te besteden heeft is aangewezen op ongezonde voeding? Nee, vinden ze bij het Voedingscentrum. Het grote aanbod van voedingsmiddelen maakt het voor iedereen mogelijk gevarieerd en gezond te eten. Meer groenten en fruit dus, want daarin zitten vitamines, mineralen en vezels. Precies daar wringt ‘m de schoen. Gemiddeld besteden Nederlanders minder dan 20 procent van hun voedingsbudget aan groente, fruit en aardappelen. Dat aandeel moet omhoog om aan de dagelijkse twee ons groenten en twee keer fruit te komen, vindt het Voedingscentrum.

Maar liefst een kwart van het budget dat aan voedsel wordt uitgegeven, komt voor rekening van vlees en vis. We eten er tegenwoordig 2,5 keer zo veel van als in 1950. Lekker, maar met het oog op gezondheid helemaal niet nodig. Met 100 tot 125 gram vlees(waren), kip, vis of een vleesvervanger per dag kom je goed uit. Een vegetarisch alternatief is ook prima.

De keuze voor vlees, vis maar ook voor kazen en kant-en-klaar producten is een kostbare, maar gek genoeg reserveert de Nederlandse consumenten vandaag minder budget voor voeding dan vorige generaties. In 1960 besteedde een doorsnee huishouden meer dan 30 procent van het budget aan voedsel, tegenwoordig schommelt het rond 11 procent. Uit cijfers van het CBS blijkt dat de gemiddelde prijs van eten en drinken niet sneller stijgt dan de prijs van niet-eetbare producten. De dagelijkse producten in de supermarkt worden soms duurder, maar soms ook goedkoper. Sinds 2000 is hetzelfde lunchpakketje slechts 20 cent duurder geworden.

Minder verstandige keuzes, maar ook een onjuiste inschatting van hoeveelheden maken het te betalen bedrag in de supermarkt onnodig hoog. Jaarlijks wordt per persoon gemiddeld voor 135 euro aan eten weggegooid. Te veel koken doen we ook massaal, vooral pasta, rijst en aardappels.

De Slim Koken-app

Met de Slim Koken-app van het Voedingscentrum lukt het om minder voedsel te verspillen. Zo is per ingrediënt uit te zoeken hoe je iets lekkers met een kliekje kunt maken. In de alfabetische lijst met bewaartips is te zien of de aardappelsalade die al een paar dagen in de koelkast staat nog te eten is. De app - gratis te downloaden via Android of iTunes - biedt koop-, kook- en bewaartips en gezonde recepten op maat. En boodschappenlijstjes. Voor alle recepten geldt dat er bewaartips worden gegeven. En uiteraard worden de energiewaarde, koolhydraten, vetten, vezels, etc. opgesomd, het is tenslotte een app van het Voedingscentrum. Handig is de kookstand, waarbij je stap voor stap door het recept wordt geloosd.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.