Zorgen in het ’Wapen’ over verkeersveiligheid

Michel Castenmiller en Bianca van Schagen op de in hun ogen nutteloze tussenstrook. ,,Trek dit stukje bij het fietspad.’’© Foto United Photos/Paul Vreeker

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Café-eigenaren Michel Castenmiller en Bianca van Schagen van het Wapen van Bloemendaal houden hun hart vast voor de verkeersveiligheid pal voor hun deur. De Kinderhuisvest wordt nu op de schop genomen en zij denken dat fietsers en brommers straks over de stoep gaan sjezen. Michel: ,,Het kan allemaal veel veiliger.’’

Het is voor de deur van hun goedlopende café in de binnenstad al enige maanden een bende door de vervanging van het riool en de gasleidingen. De verbouwing begon in mei en het is Michel inmiddels duidelijk hoe de weg straks komt te liggen, met smalle fietspaden aan beide kanten en twee rijstroken voor auto’s in beide richtingen. Hij had dinsdag een gesprek met de aannemer en hoopt dat voor de definitieve inrichting het tij nog kan worden gekeerd.

Waar hij zich over opwindt, is dat er voor zijn deur een verkeersplateau wordt gemaakt. Daardoor zijn er geen opstaande randen meer tussen rijbaan, fietspad en stoep.

Ongelukken

Zijn angst: op het zeer drukke fietspad aan de kant van het café gaan na de reconstructie veel ongelukken gebeuren, als de fietsers via de stoep gaan rijden.

Hij runt het Wapen van Bloemendaal al negen jaar. Als geen ander weet hij dat het kruispunt voor zijn deur een van de drukste fietsplekken is van Haarlem. ,,Fietsers rijden hier vaak beide kanten op, terwijl dat niet mag. De klanten op ons terrasje zitten vaak te kijken: welke ongelukken er bijna gebeuren. Het is vermaak op het terras. Wat dat betreft is het soms net een slapstick hier.’’ Hij zegt dat hij in zijn bezwaren wordt gesteund door de eigenaar van café de Witte Zwaan en andere buurtbewoners. Het fietspad had in zijn ogen beter aan de andere kant van de weg kunnen worden gemaakt.

Een tweede mogelijkheid is het fietspad meer naar de kant van de rijbaan op te schuiven. Nu is tussen het fietspad en de rijbaan een tussenstrook van klinkers. Dit stukje weg is al gereed.

Nutteloos

,,Een nutteloze tussenstrook’’, zeggen hij en zijn aanstaande vrouw Bianca. ,,De verkeerssituatie was al onveilig, maar gaat nu nog onveiliger worden.’’

Alexandra Braas is woordvoerster van aannemer Kroeze Infra en zegt dat zij geen mening kan geven over het ontwerp. ,,Dat ontwerp is gemaakt door de gemeente, wij voeren het ontwerp uit.’’ Bij de gemeente was dinsdag niemand aanwezig om vragen te beantwoorden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.