Doorstart Wonderwereld Geboortezorg Hoofddorp

baby borstvoeding© ANP

Paul van der Kooij
Hoofddorp

Wonderwereld Geboortezorg in Hoofddorp beleeft een doorstart. ZiNkraamzorg heeft de failliete collega overgenomen en wil, met de vertrouwde kraamverzorgenden, zeker zo’n goede zorg blijven bieden. „Het kan zelfs nog beter worden nu er een grotere, gezonde organisatie achter staat”, meldt directeur Bianca Visser.

Met zeshonderd kraamverzorgenden is ZiNkraamzorg een van de grotere aanbieders van kraamzorg. Begonnen in Woerden, is de organisatie inmiddels actief in grote delen van het zuiden, westen en midden van het land. Ook werkt men nauw samen met de Kraamvogel, die juist boven de oostelijke A1 sterk is.

Vanuit de vestiging in Amsterdam werden al klanten in Haarlem bediend. Omdat daarbij goed werd samengewerkt met de kraamverzorgenden van Wonderwereld en Haarlemmermeer ’een mooie aanvulling leek op het gebied waar we al actief zijn’, toonde haar organisatie grote interesse toen Wonderwereld financieel in de problemen kwam.

Toen vrijdag de overname rond kwam, zijn direct brieven gestuurd naar de gezinnen die kraamzorg hadden geboekt. Daarin wordt de hoop uitgesproken dat klanten vertrouwen zullen hebben in de nieuwe organisatie. Mocht een klant weg willen, dan praat men daar eerst graag over. De directeur verwacht zo’n negentig procent binnen boord te kunnen houden. „Mensen willen toch vooral bij de vertrouwde kraamverzorgende blijven.”

Terwijl er in de nieuwe organisatie geen plek is voor planners, mensen die huisbezoeken afleggen en de oud-eigenaren Ton en Marina van Oudheusden, kunnen alle kraamverzorgenden mee. Visser heeft echter begrepen dat sommigen weer willen gaan studeren of wellicht toch voor een andere organisatie kiezen. „Misschien ook is men alle gedoe een beetje zat.”

Vechtscheiding

Zo kwam de vechtscheiding met de verloskundigen van wat ooit Geboortecentrum Wonderwereld heette, uitgebreid in de media. Na veel juridisch getouwtrek verlieten kraamverzorgenden een jaar geleden hun plek aan de Kruislaan om aan de Binnenweg verder te gaan. Terwijl het aantal werknemers van boven de veertig tot onder de dertig zakte, bleef de situatie wankel. En toen de belastingdienst het faillissement aanvroeg, wees oud-eigenaar Ton van Oudheusden de voormalige partners aan als verantwoordelijken.

Visser heeft zich nooit zo in de ruzie verdiept, maar denkt wel dat het ’persoonlijk’ lag. „Het lag in ieder geval niet aan de kraamverzorgenden. Die stonden als goed te boek en werkten juist met alle verloskundigen prima samen.” Een goede samenwerking met iedereen is wat ook bij haar organisatie centraal staat. „Voor haat en nijd mag geen plaats zijn.”

ZiNkraamzorg Wonderwereld, zoals de nieuwe naam van het ’lokale team’ luidt, wil een vestiging in de polder houden. Vraag is wel: waar. De curator heeft de huur opgezegd aan de Binnenweg, maar dat hoeft niet te zeggen dat de opvolger ook vertrekt uit het pand. Daar zitten immers ook enige verloskundigen met wie de kraamverzorgenden nauw samenwerken.

Op dit moment hebben zeventien kraamverzorgenden van Wonderwereld een contract bij ZiN getekend. Daarbij klonk volgens Visser vaak de verzuchting hoe fijn het is om bij elkaar kunnen blijven.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.