Niemand blij met eind viskarsoap

Zicht op de huidige situatie: veertig centimeter tussen viskraam en woonschip.© Particuliere foto

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

Aan de soap rond viskraam Balk aan de Friese Varkenmarkt is een voorlopig eind gekomen maar niemand lijkt blij met de laatste aflevering. Eigenaar Philip van den Heuvel van de viskraam en woonschipbewoner Edith Netscher zijn er niet blij mee dat de kar enkele meters naar de weg wordt verplaatst. Edith Netscher: ,,De kar kan het beste helemaal verhuizen.’’

Vandaag begint de gemeente met het omleggen van het fietspad aan de Friese Varkenmarkt om een eerdere gemeentelijke blunder te herstellen. Bij de reconstructie van de weg werd de kraam op ongeveer veertig centimeter van het woonschip geplaatst, wat heeft gezorgd voor een onaangename en brandgevaarlijke situatie voor het woonschip.

Nu is bedacht om de oude situatie van voor de reconstructie min of meer te herstellen. De viskar gaat enkele meters naar voren en het fietspad wordt omgelegd. De viskraam wordt tijdens de vakantie van de eigenaren in augustus naar voren verplaatst.

Philip van den Heuvel vreest dat daarna ongelukken gaan gebeuren, pal voor zijn neus. ,,Als een scooter met veertig kilometer aankomt, moet hij op een heel kort stuk opeens een bocht naar links en dan naar rechts maken. Heel gevaarlijk. Bovendien staan onze klanten niet prettig, als zij al dat fietsverkeer op zich af zien komen.’’

Edith Netscher is het met haar buurman eens dat er een gevaarlijke verkeerssituatie gaat ontstaan. Bovendien vindt zij dat haar verhaal door de gemeente niet wordt gehoord. ,,Ik heb het idee dat de eigenaren van de viskar worden gepamperd, naar mij wordt niet geluisterd. Zij hebben drie andere plekken aangeboden gekregen. Waarom krijg ik niet een andere, gelijkwaardige ligplaats aangeboden?’’ Edith Netscher hoopt dat er in elk geval een brandwerende voorziening wordt getroffen aan de achterkant van de viskar, om bij een brand het risico op het overslaan van vlammen te voorkomen.

De viskraamhouders en hun buurvrouw zijn de situatie in elk geval spuugzat. Wat de situatie nog onaangenamer maakt is dat Van den Heuvel vreest voor brandstichting. Hij heeft, zo bevestigt de politie, aangifte gedaan van een poging tot brandstichting. Hij weet overigens dat zijn buurvrouw hier niets mee te maken heeft. De politie onderzoekt in of deze poging tot brandstichting in verband staat met het gejojo met de viskar.

De oplossing om de viskar naar voren te verplaatsen lijkt ook niet helemaal definitief, zo blijkt uit een brief van de gemeente.

De mogelijkheid is nog dat de viskar later naar de Koudenhorn verhuist. In dat geval willen Philip en Chantal van den Heuvel een financiële compensatie voor de verhuizing.

Op dit moment laat de gemeente door een onafhankelijk bureau onderzoeken of een schadevergoeding terecht is.

Ook moet er voor die verhuizing een standplaatsvergunning worden aangevraagd en een verkeersbesluit worden genomen voor het realiseren van parkeerplaatsen. Dat zijn twee procedures waartegen burgers in bezwaar kunnen gaan. De omwonenden van de Koudenhorn hebben al aangegeven dat ze niet zitten te wachten op de komst van een viskar.

Kortom, de soap rond de viskar is nog niet ten einde.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.