Grote ravage na brand bij restaurant Lieveling

Restaurant Lieveling de ochtend na de brand.

Bij de brand vatte ook isolatiemateriaal vlam.

1 / 2
Wessel Mekking
Hoofddorp

De ravage bij restaurant Lieveling is enorm. Een brand verwoestte woensdagnacht een groot deel van de eerste verdieping van de horecazaak. Beneden moet in elk geval de complete inventaris worden vervangen, vreest Daphne Kriekaard-Hoogland, die bij het restaurant aan de Toolenburgerplas onder meer de marketing verzorgt.

Hoe groot de schade precies is, kan zij donderdagochtend nog niet inschatten. ,,We weten het niet.’’ Met haar broer Yordy en diens partner Lisa heeft Daphne de leiding over het restaurant. Ze is al druk in de weer om een grote groep die vrijdagavond een feest zou komen vieren bij Lieveling elders onder te brengen.

Het voelt voor de drie leidinggevenden als hun kindje, vertelt Daphne. Yordy is sinds begin 2014 eigenaar van het restaurant. Toen werd ook flink geïnvesteerd in Lieveling, dat onder meer een nieuwe bar, vloer en interieur kreeg. Een flinke strop is de brand nu al, want deze laatste, warme vakantieweek zou een van de drukste weken van het jaar worden voor de horecazaak aan het strandje.

Daphne vindt het lastig in te schatten wanneer het restaurant weer open kan. Dat gaat zeker ’enkele maanden’ duren, vertelt ze op het terras van Lieveling. Even verderop zit Yordy, die al contact heeft gehad met de verzekering, met een groepje te overleggen en stoom af te blazen. Ook dat laatste is nodig, want de brand zorgt voor veel emoties.

Bij de pakken neerzitten, doen ze niet. ,,Je moet verder, we hebben geen keus. We draaien op adrenaline.’’ De brand ontstond woensdag tussen 23.45 en 24 uur, vertelt Daphne. ,,We waren met het personeel aan het opruimen.’’ Al snel zag ze dat het vuur groter werd. De brandweer had ongeveer anderhalf uur nodig om de brand te blussen.

Daphne ging rond 5 uur naar huis en stond een paar uur later, na een slapeloze nacht, weer bij haar ’Lievelingskindje’. De eerste keer dat ze een kijkje mocht nemen bij de ravage op de eerste verdieping moest ze een gasmasker op. Nee, de journalist mag daar vandaag geen kijkje nemen om een indruk te krijgen van de schade, zegt ze vriendelijk doch gedecideerd.

De politie, brandweer en pers kwamen donderdagochtend al langs. En het blijft druk. Even afstand nemen en rust pakken, zal voorlopig niet kunnen. ,,Alles gaat door’’, realiseert Daphne zich.

Van vaste gasten kregen de mensen achter Lieveling al heel wat steunbetuigingen. Sommigen noemden de verwoestende brand een ramp en hadden tranen in hun ogen. Het doet de drie leidinggevenden goed dat ze van veel klanten een hart onder de riem krijgen.

,,Het zal zwaar worden, maar het is niet anders’’, vertelt Daphne over de komende weken. Even later is ze al een stuk positiever. ,,We gaan gas geven. In 2017 gaan we het gewoon weer flikken.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.