Tsiba zoekt heil in Berlijn

Michel Tsiba: ,,Ik denk dat deelname aan de Spelen van 2022 echt reëel is.”© Archieffoto United Photos

Monne Reitsma
Zandvoort

Zijn drang om steeds beter te worden als kunstschaatser heeft Michel Tsiba in Berlijn gebracht. Onder leiding van trainster Viola Striegler werkt de 19-jarige Zandvoorter aan zijn ontwikkeling. Een ontwikkeling die hem deze week naar de Winter Universiade in Almaty brengt.

,,Het wordt mijn eerste grote internationale evenement bij de senioren. Ik hoop na de korte kür bij de eerste 24 te staan. Dan mag ik ook mijn lange kür rijden. Want dat is mijn doel. Ik ga daar zeker geen medaille halen, maar als ik twee goede foutloze küren kan neerzetten dan ben ik tevreden”, stelt Tsiba vanuit de Duitse hoofdstad. Aan de Universiade doen zo’n 2200 studenten in twaalf verschillende wintersporten mee.

Ervaring

Begin 2016 startte het nationale talent van 2015 een crowdfundingactie om in het buitenland te kunnen trainen. De zoon van een Russische vader en een Oekraïense moeder haalde niet al het benodigde geld binnen, maar kon wel eind juni verhuizen naar Berlijn waar hij zich aansloot bij de club van Striegler. Deze ervaren trainster is ook bondscoach van de nationale Duitse ploeg en met enkele leden van die formatie traint Tsiba nu dagelijks. ,,Ik train dus niet met de nationale ploeg, maar wel met enkele leden van die selectie. Ik moest op zoek naar een nieuwe trainer omdat het niet helemaal lekker liep met mijn oude trainer. Striegler heeft ontzettend veel ervaring met het begeleiden van rijders.”

In Berlijn is Tsiba dagelijks zeker vier tot vijf uur aan het trainen. ,,We beginnen om half negen met de warming-up en daarna staan we anderhalf uur op het ijs. Vervolgens doen we nog wat oefeningen naast de ijsbaan voordat we kunnen rusten. ’s Middags trainen we dan opnieuw.”

De Zandvoorter haalde in 2015 zijn havodiploma op het Kennemer Lyceum in Overveen. Vervolgens slaagde hij voor zijn propedeuse International Business Management aan de Hogeschool van Amsterdam. ,,Ik wilde dat zeker binnenhalen. Het tweede schooljaar doe ik nu online en verder is het alleen maar kunstschaatsen en nog eens kunstschaatsen.”

Enkele jaren geleden liet Tsiba in deze krant al weten dat hij geen natuurtalent is. ,,Ik moet het hebben van mijn motivatie, wilskracht en keihard werken”, liet hij toen noteren. De vele trainingsuren resulteerden in ieder geval aan deelname aan de Universiade. ,,Ik word uitgezonden door de Nederlandse bond maar omdat NOC*NSF het evenement niet in hun plaatje vindt passen krijg je geen reis- en verblijfsvergoeding. Gelukkig heb ik enkele sponsors kunnen vinden om deel te kunnen nemen.”

De Universiade is een mooie opstap naar zijn volgende grote toernooi. In maart staat het wereldkampioenschap voor junioren op het programma. ,,Ik heb me in ieder geval gekwalificeerd en hoop heen te mogen. Voorlopig ben ik de enige Nederlander die de gevraagde scores heeft behaald. Het kan zijn dat anderen dat ook nog voor de peildatum van 21 februari weten te doen. Dan zal de bond moeten beslissen wie ze heen sturen. Ik zeg dan ook nog niet dat ik heenga, maar de kans is wel groot.”

Het WK voor junioren is volgens Tsiba sterker bezet dan de Universiade. ,,Bij het WK is het doel om de top 24 te halen.”

Ondertussen droomt Tsiba ook al voorzichtig van het ultieme sporttoernooi ter wereld. Als 12-jarige wilde hij dolgraag naar de Winterspelen van 2014. Dat bleek logischerwijs nog niet haalbaar voor een kunstrijder uit Nederland. ,,Ik had daarna 2018 in gedachten, maar het kan zijn dat dat nog te vroeg komt. Ik denk dat deelname aan de Spelen van 2022 echt reëel is.”

Voordat het zover is wacht dus eerst deze week zijn debuut op een internationaal seniorenkampioenschap in Kazachstan.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen