Komst EK Honkbal naar Hoofddorp binnen budget

© United Photos/Bart van Vliet

Bart Boele
Hoofddorp

De 100.000 euro die Haarlemmermeer betaalt voor het EK-honkbal 2016 in Hoofddorp, is ’binnen budget’ bij elkaar gesprokkeld. Daardoor hoeven B en W niet naar de gemeenteraad om geld te vragen. Dat is belangrijk voor het college, omdat het honkbalcomplex een zeer gevoelig politiek item is.

Honkbalbond KNBSB had 136.000 euro gevraagd. ,,Wij vinden het reëel om maximaal en eenmalig een bedrag van 100.000 euro beschikbaar te stellen voor dit unieke evenement’’, zeggen B en W. Om dat bedrag bij elkaar te krijgen is flink gezocht in de portefeuilles van de wethouders.

Er komt 30.000 euro uit de gemeentelijke subsidiepot voor evenementen. ,,Vanuit het vertrekpunt dat opbrengsten van evenementen ook worden ingezet voor evenementen’’, geven B en W als motivatie voor hun financiering.

Nog eens 20.000 euro komt van citymarketing omdat er ’elk jaar evenementen plaatsvinden en aanvragen wel/niet worden gehonoreerd’. Het EK-honkbal kan Hoofddorp op de kaart zetten. Daarom gaat er 10.000 euro van het budget voor marketing en acquisitie naar toe. ,,Dat kan betekenen dat we een handelsmissie niet of minder doen’’, aldus B en W.

Sport draagt 25.000 euro bij. B en W tekenen daarbij aan: ,,Het zal hierdoor moeilijker worden om flexibel in te spelen op vragen en behoeften van sportverenigingen.’’ De laatste 15.000 euro komt uit het budget voor jeugd en onderwijs. ,,Middels clinics op scholen wordt de jeugd geïnspireerd meer te bewegen, dromen na te streven en te presenteren’’, is de gedachte daarachter.

Acht ton

Het nieuwe honkbalpark van Pioniers in Hoofddorp heeft de strijd om het EK-honkbal ’gewonnen’ van Rotterdam, dat zich eerder deze week terugtrok. Dat B en W niet naar de gemeenteraad hoeven om geld te vragen, is politiek belangrijk. Het honkbalpark is een beladen onderwerp nadat eind vorig jaar bleek dat er voor de aanleg het budget met acht ton is overschreden en geld van andere projecten is gebruikt zonder dat alles aan de gemeenteraad is gemeld, wat wel had gemoeten.

De stichting ETO, die de opstallen in eigendom heeft, is inmiddels praktisch failliet. Door de gemeente Haarlemmermeer wordt ze financieel op de been gehouden tot in elk geval eind dit jaar. Met het EK-honkbal 2016 in zicht is het zeer onwaarschijnlijk dat de gemeente eind dit jaar de stekker uit ETO trekt. Als de stichting niet met een financieel gezond toekomstplan komt, zal de gemeente het geld bijleggen dat ETO niet voor 2016 heeft. Daar zal de gemeenteraad toestemming voor moeten geven.

Eigendom

Of ETO iets aan het EK verdient, is onduidelijk. De gemeente moet het sportpark rechtenvrij beschikbaar stellen aan de honkbalbond KNBSB, maar dat kan niet omdat het eigendom is van ETO. B en W melden dat bond en stichting hierover ’intensief overleg’ voeren en vertrouwen te hebben in de uitkomsten van deze gesprekken. Er gaan 45 wedstrijden gespeeld worden en dat trekt publiek. Er zijn volgens B en W in de directe nabijheid 1.500 parkeerplaatsen beschikbaar, maar er wordt een verkeersplan gemaakt om problemen en overlast voor omwonenden te voorkomen. Ook dat betaalt de gemeente uit bestaand budget, zodat er geen geld aan de gemeenteraad hoeft te worden gevraagd.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.