Jaar cel voor Haarlemmer voor transport amfetamine

Fokke Zaagsma
Haarlem

Voor het transport van 14 kilo amfetamine moet Haarlemmer Wesley van L. een jaar de cel in. Met dat vonnis gaat de Haarlemse rechtbank fors lager zitten dan de eis van vier jaar die het openbaar ministerie twee weken geleden op tafel legde.

Na een eerdere veroordeling in verband met de productie van xtc leek Van L. zijn leven weer helemaal op de rails te hebben. Eind vorig jaar ging hij echter weer de mist in.

Bij een observatie van de Haagse politie werd vastgelegd hoe Van L. contact had met een belangrijke dealer. Hij ontving daarbij een kartonnen doos en reed ermee naar een woning aan de Damiatestraat in Haarlem.

Tip

Na de tip vanuit Den Haag begonnen Haarlemse rechercheurs het pad in de gaten te houden. Op 8 november zagen observanten Wesley van L. een brandgang bij de woning uitkomen met een grote rode Dirk van den Broek-tas. Nadat hij deze in de achterbak van een auto had gezet, reed iemand anders ermee weg.

De auto werd later aangehouden. Bij controle bleken er twee identieke rode Dirk-tassen in de achterbak te zitten: een met kleding en een met 14 kilo amfetaminen. Tijdens de zitting vertelde Wesley dat hij de tas met kleding in de auto had gezet en niets wist van de amfetaminen.

De rechtbank vindt dat een ongeloofwaardig verhaal. Helemaal tegen de achtergrond van het feit dat in de auto van Wesley zelf stoffen werden aangetroffen waarmee amfetamine versneden kan worden.

Overdosis

Ook het feit dat hij door de Haagse politie werd gesignaleerd bij een bekende dealer sprak in zijn nadeel. Van L. was ook nog eens actief bij het leegruimen van de kelderbox van een vriend die na een overdosis was overleden. Ook daarin werden allerlei stoffen en machines aangetroffen die bij de productie van chemische drugs worden gebruikt.

Wesley van L. reageerde twee weken geleden geschrokken op de eis van vier jaar cel. ,,Ik heb de drugs al lang achter me gelaten. Na mijn straf ben ik een bouwbedrijf begonnen dat uitstekend loopt. Ik heb een vrouw en een kind van bijna drie jaar.'' Zijn advocaat achtte het bewijs tegen zijn cliënt volstrekt onvoldoende om tot een veroordeling te komen en vroeg daarom vrijspraak.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.