Nieuwe zonatlas Haarlemmermeer heeft kuren

Paul van der Kooij
Haarlemmermeer

In vijftien tot zeventien procent van de gevallen kan de nieuwe zonatlas Haarlemmermeer ’niet met zekerheid zeggen of het dak geschikt is voor plaatsing’.

Want, zo staat daar bij, de digitale hoogtekaart voor de regio Haarlemmermeer blijkt minder gedetailleerd dan in de rest van het land. Daar kleurt gemiddeld twee procent van de daken grijs, ten teken dat een automatische berekening niet mogelijk is.

Vulkaanuitbarsting

,,Dit heeft te maken met het moment en de wijze waarop de meting heeft plaatsgevonden. Het vliegtuig met meetapparatuur heeft ten tijde van de vulkaanuitbarsting in IJsland gevlogen, hetgeen de data heeft verstoord’’, staat op de site van de zonatlas.

In de meest ideale situatie is via de meting te zien hoe sterk schuine daken hellen en hoe gunstig de ligging op de zon is. Zelfs hoge gebouwen of bomen kunnen worden meegewogen, als ze zonnestralen kapen.

Grijs

Gevoed door die informatie kan de atlas zelfs berekenen in hoeveel jaar een investering in panelen zichzelf, bij welke plaatsing, terugverdient.

Als een dak grijs kleurt, kan dat dus allemaal niet. Toch hoeven bewoners dan niet te wachten op nieuwe meetgegevens. Ze kunnen gewoon bellen met Natuur- en Milieu Centrum Haarlemmermeer (023 - 5553437) of mailen naar de website van Meermaker, de organisatie die particulieren en bedrijven helpt bij het realiseren van duurzame projecten die zichzelf terugverdienen.

Meermaker

,,En als mensen dan enkele vragen beantwoorden over de puntigheid van het dak en de ligging op de zon, kan snel worden bekeken of het zin heeft om even langs te komen’’, meldt Meermaker-directeur Andrea van de Graaf. ,,Want als er een grote dakkapel in het enige dakvlak zit dat op het zuiden, zuidoosten of -westen is gericht, dan kan het zijn dat er niet genoeg ruimte is. Maar anders komen we er wel uit.’’

Tot zaterdag heette haar organisatie Duurzaam bedrijf Haarlemmermeer. Maar die naam zou minder goed duidelijk maken dat het als een vliegwiel wil werken, bijvoorbeeld door zelf ergens in te stappen en financiers mee te trekken. Zo ontwikkelde ze met de Triodos-bank een regeling waarbij mensen met een kleine beurs, sportverenigingen en ondernemers die hun winst liever in hun bedrijf steken zonnepanelen niet hoeven voor te schieten. Aanleg en onderhoud kunnen ze gewoon betalen uit het geld dat ze op hun energierekening besparen.

Schuurdak

Regeling, Meermaker en de zonatlas, zijn zaterdag gepresenteerd tijdens de wijkmarkt in Graan voor Visch. Volgens Van de Graaf is er wel interesse voor de regeling, maar zijn er nog geen aanmeldingen. Wie geen geschikt dak op zijn huis of bedrijf heeft, kan ook een schuurdak aandragen waar ruimte is voor zes tot acht panelen. De zonatlas is te raadplegen is via de website www.meermaker. nl.

Meer nieuws uit HD

Net binnen

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.