Schitterend groen

onze verslaggeefster

Het blad van Aglaonema heeft schitterende kleuren met fijnzinnige tekeningen. De lichtgroene varianten zijn het bekendst, maar deze prachtige woonplant is ook verkrijgbaar met een zilveren, gele en rode gloed.

De plant bloeit wel, maar hoogst bescheiden. De bloemen zitten onder het blad en groeien op een kolf, omgeven door een schutblad, met vrouwelijke bloemen aan de basis en mannelijke bloemen hogerop. De mannelijke bloemen hebben de piepkleine glanzende meeldraden waar de plant haar naam aan dankt. Omdat de bloemen niet veel voorstellen en Aglaonema er veel energie in steekt, kunnen ze het beste worden weggeknipt, om de sierwaarde van de plant te sparen.

De naam Aglaonema komt uit het Grieks en is samengesteld uit agláos (schitterend) en néma (draad). Dit duidt op de glimmende meeldraden van de bloemen.

In het wild groeit Aglaonema in de subtropische regenwouden van Thailand, Indonesië en Maleisië. Daar gedijt de plant onder het bladerdak van grotere bomen en struiken, die ervoor zorgen dat de zon Aglaonema amper kan bereiken.

De eerste publicatie over de plant was in 1704, door Camellus, een Jezuïtische priester op de Filippijnen. De plant behoort tot de familie Araceae, ofwel Aronskelken en telt zo’n veertig soorten. Ook inheemse Aglaonema’s hebben bont blad en blijven over het algemeen redelijk klein. Naast het prachtige blad is het sterkste punt van deze plant dat hij in vergelijking met andere bladplanten erg makkelijk te onderhouden is. Aglaonema kan tegen een stootje, verdraagt vergeetachtige watergevers en stelt je niet snel teleur. Dat maakt hem ook voor beginnende plantenliefhebbers een echte aanwinst.

Als mooie bladplant heeft Aglaonema bovendien een luchtzuiverende werking en draagt dus bij aan een gezonder kamerklimaat.

Aglaonema is de rode draad in de hitfilm ’Léon’. De gelijknamige hoofdrolspeler koestert hem en Mathilda geeft de plant aan het einde van de film een nieuwe kans. Heel toepasselijk voor deze bikkel.

Verzorging

Aglaonema staat graag in halfschaduw tot schaduw.

Gun hem wel wat daglicht, op alleen kunstlicht

redt hij het niet.

Onregelmatig water geven is geen probleem. De kluit

mag licht vochtig zijn, maar geen voetbad hebben.

In de winter mag de aarde een beetje indrogen.

De plant twee keer per week benevelen verkleint de kans op spint.

Door de bladeren af en toe aan beide kanten af te stoffen of met een vochtige doek af te nemen, kunnen ze beter ademen. Dat is niet alleen goed voor Aglaonema, maar ook voor het binnenklimaat in de kamer waar hij staat.

www.mooiwatplantendoen.nl

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.