’Met schuld leven is gewoon een hel’

Een optreden van cabaretière Taante tijdens het lustrumfeestje van Schuldhulpmaatjes.© Foto United Photos/Toussaint Kluiters

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

De situatie van Sabine was uitzichtloos. Zij had tienduizenden euro’s schuld bij het UWV, ontstaan door een verkeerde en onoverzichtelijke combinatie van bijstand, flexwerk en een werkloosheidsuitkering. Dankzij een schuldhulpmaatje van Stem in de Stad is zij er weer bovenop gekomen.

Sabine, een moeder van drie kinderen, deed haar verhaal donderdag in het Seinwezen. Daar werd het vijfjarig bestaan gevierd van het project Schuldhulpmaatje binnen de humanitaire organisatie Stem in de Stad. Vrijwillige hulpverleners, vaak werkzaam in de financiële wereld, staan mensen bij die financieel helemaal klem zitten.

Zoals Sabine, die terugkijkt op de hopeloze situatie waarin zij en haar man zich bevonden. Zij kon de schuld ondanks haar werk in de kinderopvang nooit inlopen en klopte aan bij Stem in de Stad.

Via haar schuldhulpmaatje kwam zij in contact met het fonds Goede Gieren. ,,Zij hebben een deel van de schuld betaald waardoor we wel in aanmerking kwamen voor schuldhulpverlening.’’ Schuldhulpverlening betekent dat een gezin financieel onder curatele komt te staan.

Het was een grote stap vooruit, andere zaken heeft Sabine zelf kunnen oplossen, waarbij zij nu wacht op een akkoord van haar schuldeisers. ,,Dan kunnen we eindelijk weer ademhalen. Leven met schulden is gewoon een hel en dat wens ik echt niemand toe.’’ Sabine is haar schuldhulpmaatje dankbaar. ,,Die kwam in het begin wekelijk bij ons thuis waardoor er weer overzicht kwam. Dat scheelde ook spanningen in de relatie.’’

Vijftig

Volgens Hanneke Versluis, coördinator van de schuldhulpmaatjes, zijn er nu vijftig mensen die op deze manier bij Stem in de Stad worden geholpen. Het zijn meestal mensen met een lage opleiding. Voor hen zijn ongeveer twintig, vaak hoogopgeleide maatjes actief, die meestal twee mensen bijstand verlenen.

Het verhaal van Sabine is schrijnend, soms is de situatie minder ernstig. Er is ook een grote groep jongeren die financieel in de problemen komt. Voor hen is het project MoneyFit gestart. Hanneke Versluis: ,,Meestal ontstaan voor deze jongeren de problemen zo rond het twintigste levensjaar, als ze zelfstandig gaan wonen.’’ Vaak staan deze jongeren die er financieel niet uitkomen al niet zo stevig in de schoenen doordat ze een problematische jeugd achter de rug hebben.

Hanneke Versluis: ,,We hebben hier een student geholpen, Lennart. Die had een schuld van tweeduizend euro waar hij niet doorheen zag. Het ging om de huur. Het belangrijkste wat hem is geleerd, is dat hij zelf overzicht kreeg over zijn inkomsten en uitgaven. En we hebben hem toen ook geleerd hoe zo zuinig mogelijk te leven.’’

De naam Sabine is gefingeerd.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.