Mes snijdt met twee handen

Wouter Klootwijk. Foto Ella Tilgenkamp

Wouter Klootwijk. Foto Ella Tilgenkamp

Marja van Spaandonk

Links kan nu met rechts trouwen en toch met maar één broodmes samen door het leven gaan.

Voor brood heeft men geen broodmes nodig. Brood kun je scheuren. Het gebeurt op meer plaatsen in de wereld dan wij, gewend aan gesneden knipwit, voor mogelijk houden. Lekker brood, scheurbrood, warm uit de oven van een Turkse bakker. Er is ook brood dat met een gewoon keukenmes gesneden wordt en dat moet ook wel, want scheuren kan niet. Het is massief brood, oneerbiedig ook wel baksteen genoemd, van deeg zonder gist. Ik kon er messen op testen.

Had zopas honderd bonkbroden in huis. Kreeg ze mee met de varkentjes. Ik had twee biggen gekocht. De varkensfokker is er zo een die vindt, net als ik, dat varkens er zijn om al het eetbare te geven wat mensen niet verteren kunnen of waar we misselijk van worden. Hij haalt oud brood op bij biologische supermarkten. Ik stond versteld van de hoeveelheid. En elke week weer, genoeg voor honderd varkens. Hij gaf kratten brood mee met de biggen. Brood van over de verkoopdatum. De massieve oergezonde broden lieten zich goed snijden met een scherp keukenmes.

Voor luchtiger en vers brood en broden met een harde korst is een scherpe zaag ideaal. Er zijn veel slechte en dat ligt aan hoe ze zijn geslepen. Onverschillig. Ik heb eens een brood doorgezaagd met een cirkelzaag voor hout. Ging uitstekend. Maar veel zaagsel, zo’n zaag heeft dikte, een mes veel minder. Nog hoor ik mijn grootmoeder zeggen, hard en bits: ‘Kruimels zijn ook brood’. Ik weet niet meer wat ik fout deed aan tafel, maar ze zei het vaak.

Een broodmes dat geen spoor van kruim achterlaat op de broodplank is goed. Een paar jaar geleden kocht ik in een vlaag van hebzucht een mes dat een prijs gewonnen had op een vakbeurs. Het beste broodmes ter wereld. Ontworpen door de beste messensmid van Europa, mevrouw Giselheid Herder in Solingen. Smid? Jazeker. Maar het tegendeel van een getatoeëerde beul met enorme handen.

Een elegante dame is ze, met alle verstand van staal en hoe slijpen moet. Haar bekroonde broodmes, de Grandmoulin, snijdt brood zo goed dat je niet snapt dat er nog andere broodmessen gemaakt worden. Ik kan er twee millimeter dunne boterhammen mee snijden. Kijk bijvoorbeeld op de website van Apeldoorns messenverzendhuis knivesandtools.nl. En schrik niet van de prijs.

Wat ik me niet eerder realiseerde; het is voor rechts. Het is maar aan een zijde geslepen. Er zijn broodmessen voor links, aan de andere zijde geslepen. Maar evenzo goed kun je, als je slijpen kan, een broodmes maken dat links en rechts net zo makkelijk door het brood glijdt. Daarover heeft Giselheid Herder een paar nachten wakker gelegen en toen maakte ze het. Nooit meer scheve boterhammen in een gemengd huwelijk tussen links en rechts; het beide handen broodmes.

Er waren al een paar broodmessen voor links en rechts, van andere fabrikanten en daar gaan we hier niet lelijk over doen. Maar ik gaf het nieuwe mes, weer een Molenmes, te leen aan mijn linkse buurvrouw. Het gilletje dat ze slaakte toen ze haar eerste boterham er mee sneed, vertelde alles. Zo scherp. En moet je kijken, het kan flinterdun, riep ze. Ze wil het houden.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.