Keukenhulp met elf euro per uur

FNV-bestuurder Marco Bouma in Centopercento: ,,Lonen in de horeca zijn al vier jaar hetzelfde.’’© Foto United Photos/Paul Vreeker

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

De FNV Horeca heeft woensdagmiddag op de Grote Markt met letterlijk veel tromgeroffel aandacht gevraagd voor de lage lonen in de horeca. Keukenhulp Richard van Dooren uit Bloemendaal, werkzaam bij een strandpaviljoen in zijn woonplaats, weet daar alles van. De 48-jarige Bloemendaler verdient ongeveer elf euro bruto per uur.

De vakbond bezoekt deze zomer diverse steden om dit probleem aan te kaarten. FNV-bestuurder Marco Bouma ging bij diverse horecazaken naar binnen, zoals The Square of Centopercento. Er is voor de bond veel werk aan de winkel. Een blik op de volle terrassen op de Grote Markt bewijst dat het goed gaat met de terrassen, maar de lonen van het bedienend personeel blijven daarbij achter.

Het horecapersoneel zit al vier jaar zonder cao, zegt Bouma, wat betekent dat het personeel al lang geen loonsverhoging heeft gehad. In de Nederlandse horeca werken een kleine 400.000 mensen, van wie er 20.000 zijn aangesloten bij een vakbond.

Voor deze mensen komt de FNV op, wat volgens Bouma makkelijk kan omdat het florissante tijden zijn. ,,De omzetten rijzen de pan uit. De terrassen zitten niet alleen op de Grote Markt vol, het gaat ook de hotels voor de wind. Iemand die fulltime in de bediening werkt verdient met onregelmatige werktijden ongeveer 2300 euro bruto per maand. En dat in een stressvol en zwaar beroep.’’

Richard van Dooren is lid van de FNV en steunt de actie op de Grote Markt. ,,Ik werk als keukenhulp. Ik doe de afwas en help ook bij de friet en de snacks.’’ Met zijn salaris van elf euro bruto per uur en nog een baan als postbezorger is het thuis geen vetpot, maar gelukkig verdient zijn vriendin ook.

Van Dooren kan gelukkig na zijn vakantie voor vier dagen in de week bij een hotel in Amsterdam gaan werken. ,,Ze betalen mijn reiskostenvergoeding, en ik krijg beter betaald in mijn nieuwe baan.’’ Van Dooren is geen klager, hij vindt zijn werk leuk door de afwisseling en doordat de gasten ’altijd goedgemutst zijn’. ,,Ook kun je groeien in je vak, je kunt jezelf ontwikkelen als kok.’’

Inez Jokhoe, eigenares van restaurant The Square, ziet de actie van de FNV met lede ogen aan. In haar zaak krijgt zij foldertjes van de vakbond in haar handen gedrukt. ,,Ik ben niet zo van de vakbond, zij hebben het altijd over rechten en niet over plichten.’’ Met een glimlach: ,,Maar daarom ben ik ook werkgever.’’

In haar zaak staan een kleine twintig personeelsleden op de loonlijst die allemaal boven cao worden betaald. Wat volgens Jokhoe vergeten wordt bij de lage lonen in de horeca: mensen in de bediening krijgen ook fooien. ,,Vooral van Duitsers. Engelsen en Fransen zijn daar niet zo van. En Amerikanen denken helemaal dat alles inbegrepen is.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.