Werknemers kantorenpark Hoofddorp uit auto lokken

Hoofddorp

Werknemers die in kantorenpark Beukenhorst of het aangrenzende Schiphol Trade Park werken, uit de spits en het liefst zelfs uit de auto krijgen. Dat is het doel van de actie Beukenhorst Bereikbaar.

Om zo veel mogelijk werknemers mee te krijgen, zijn er uiteenlopende proefprojecten waar ze een half jaar aan kunnen meedoen.

Zo zijn er vijf elektrische fietsen beschikbaar voor mensen die tot vijftien kilometer van hun werk wonen. Deelfietsen zijn er voor werknemers die best het openbaar willen nemen, maar aanhikken tegen het stuk van de halte naar hun werk.

Voor wie de auto niet helemaal kan missen, zijn er de pilots Ridesharing en Filesporten. Werknemers van bedrijven die aan eerstgenoemde proef meedoen, krijgen de uitnodiging om de Toogethr-app te downloaden. Nadat ze reisroute en gewenste reistijd hebben ingevoerd, worden ze gekoppeld aan collega's of werknemers van andere bedrijven op de Beukenhorsten of het Schiphol Trade Park, voor een of meerdere keren per week.

Wie meedoet aan het Filesporten kan na zijn werkdag een uurtje onder professionele begeleiding sporten om dan, na de spits, rustiger dan anders naar huis te rijden. Het meedoen aan de meeste pilots is gratis, dankzij financiële steun van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Dat ziet aan alle kanten winst: minder autoverkeer is goed voor het milieu en de doorstroming.

Wie wil Filesporten, betaalt voor zes maanden negentig euro. Dat is de helft van wat deelname anders zou kosten. Voor dat geld bieden De Atleetfabriek en The Bootcamp club keuze uit kickboksen, yoga, hardlopen of bootcamp in acht professionele trainingen per week.

De gemeente Haarlemmermeer en de ontwikkelaars SADC en Delta hebben het initiatief genomen voor Beukenhorst Bereikbaar omdat ze niet alleen de panden zo duurzaam mogelijk willen hebben, maar ook aan duurzame mobiliteit hechten. Natuurlijk, van oudsher lonkt de snelweg in deze gebieden. Maar ook het openbaar vervoer is er goed. En er zijn meer fietspaden dan een gemiddelde werknemer denkt.

In totaal werken in het bewuste gebied zo’n tienduizend werknemers. Welk percentage daarvan met de auto komt, is niet precies te zeggen. Maar een enquête onder vijftig grotere bedrijven, leerde dat het om zo’n zeventig procent kan gaan. De eigen parkeergelegenheid schiet daardoor soms zelfs te kort.

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.