’Zout is minder sexy dan suiker’

Arts Karima Farhat wil dat mensen minder zout gebruiken.© Mark van den Brink

Arthur de Mijttenaere
Haarlem

In de wetenschappelijke en populaire pers komt langzaam meer aandacht voor de gevaren van te veel zout in de voeding. Nefrologe (nierdeskundige) Karima Farhat ervaart dagelijks in haar praktijk dat er te kwistig met het zoutvaatje wordt gezwaaid. Aan de medisch specialist (39) van het Spaarne Gasthuis enkele vragen over ons zoutgebruik. Hoe schadelijk is dat?

Hoe vaak ziet u patiënten op het spreekuur van interne geneeskunde ten gevolge van bovenmatig zoutgebruik?

,,Ik zie ongeveer dertig patiënten per dag, met bijna iedereen spreek ik over de gevolgen van zoutgebruik. Mijn patiënten zijn van dertig tot tachtig jaar oud. In de tien jaar dat ik werk als specialist heb ik het aantal klachten ten gevolge van overmatig zoutgebruik flink zien stijgen.’’

Is zout een sluipmoordenaar?

,,Nee, dat zou betekenen dat het gif is. Dat is overtrokken. Zonder zout kun je niet leven. Dagelijks heb je zes gram nodig, maar een patatje met mayonaise bevat al drie gram. Als je twee boterhammen eet met kroket en een kom soep zit je op vijf gram. Ook in sambal zit veel zout. Te veel zout in de voeding kan op termijn leiden tot een hoge bloeddruk, wat weer zorgt voor schade aan de vaten en nierschade. Het is dus een indirect gevolg.’’

Aan de gevaren van te veel zout wordt minder aandacht besteed dan aan de gevaren van te veel suiker. Hoe komt dat?

,,Zout is denk ik niet zo sexy als suiker. Suiker is gerelateerd aan dik worden en te veel zout gebruiken is pas merkbaar op lange termijn. Daarom lees en hoor je veel over diabetes, maar haast nooit iets over zout.’’

Moet de overheid campagne voeren om het zoutgebruik te beteugelen?

,,Ik vind dat niet een taak van de overheid, wel van de voedingsindustrie. Je moet als consument kunnen kiezen en je bewust zijn van die keuzes. Een goed voorbeeld is de sojasaus van Kikkoman, dat flesjes heeft met een rode en groene dop. Flesjes met groene doppen bevatten minder zout, die kun je dan kiezen.’’

In de bakkerswereld is al afgesproken dat er minder zout wordt toegevoegd aan brood. Hoe bewust is de voedingsindustrie?

,,Dat kan beter. Ik constateer dat er meer zou in ons eten komt, wat te maken heeft met de houdbaarheid en de grote vraag naar kant-en-klaar producten.

Zout zorgt voor langere houdbaarheid van voedsel, dat wist men al in de Middeleeuwen door het vlees te pekelen. Ook eten mensen meer en meer kant-en-klaar maaltijden; maaltijden die flink wat zout bevatten. Het beste kunnen mensen zelf koken.’’

Wat is het lichamelijke gevolg van langdurig te veel zout gebruiken?

,,Als je bepaalde bloeddrukverlagers slikt is de werking minder door te veel zout in het bloed. Op den duur kan blijvende nierschade ontstaan. Mensen met een nierziekte kunnen lang vocht vasthouden. Nierschade kan leiden tot hart- en vaatziekten en een lagere levensverwachting.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.