Transavia houdt grotere handbagage

Frans van den Berg
Schiphol

Transavia houdt vooralsnog vast aan ruimere normen voor handbagage dan de Iata heeft voorgesteld.

De luchtvaartorganisatie Iata stelde deze week een norm voor handbagage vast van 55 centimeter hoog, 35 breed en 20 diep. Enkele grote maatschappijen zoals KLM hebben al laten die norm gaan overnemen. KLM zit nu op 55, 35 en 25, zodat de koffer iets minder diep mag zijn.

Dochtermaatschappij Transavia laat weten niet mee te gaan. Juist bij Transavia wordt veel handbagage aangeboden sinds voor de koffers in het ruim moet worden betaald.

,,Wanneer inderdaad alle passagiers een koffertje mee aan boord nemen, dan past dat niet. Dan zal toch handbagage in het ruim gaan'', laat de woordvoerster weten.

Gratis

Zo lang die koffer niet groter is dan 55, 40 en 25, gaat die gratis mee. Wie de koffer echt bij zich wil houden en zo na aankomst snel het vliegveld kan verlaten, moet zich beperken tot 45, 40 en 25.

,,Dan kan dat koffertje onder de stoel voor je. De Iata heeft 55 als hoogte genomen, maar wij nemen 45, omdat anders de koffer teveel uitsteekt. Dan heb je te weinig beenruimte en bij calamiteiten is dat een probleem.''

Bij prijsvechter Easyjet proberen passagiers ook zoveel mogelijk aan boord mee te nemen om te voorkomen dat voor de koffers moet worden betaald. Easyjet heeft daarbij een ruime maatvoering van 56, 45 en 25. ,,Een standaard formaat wat door alle luchtvaartmaatschappijen gebruikt wordt, is goed voor passagiers. We gaan dit plan van de Iata dus in overweging nemen'', laat een woordvoerder van Easyjet weten.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.