Sfeervol tweede Spaarneconcert [video]

De sloepen dobberden vervaarlijk heen en weer bij de ode aan Lennaert Nijgh

Annemieke Windt
Haarlem

Op de kade van het Spaarne zitten zaterdagavond al bijtijds mensen met een fles wijn klaar voor het tweede Spaarneconcert.

Op het water voor het podium liggen grote sloepen die genoeg proviand aan boord hebben, zodat de opvarenden niets te kort komen. Publiek dat vanuit de Damstraat op het gebeuren afkomt, ziet even niets van het evenement.

Aan die kant van het Spaarne, recht voor het podium, staat immers een grote tribune en een tent waar betaalde gasten en VIP’s kunnen luisteren. Daarachter zitten de terrassen vol, op een avond die onverwacht nog een zomers karakter kreeg.

De sloepen liggen netjes achter een lijn in het water om ervoor te zorgen dat de scheepvaart er, in geval van nood, langs kan. De bootjes van de Reddingsbrigade en de waterpolitie maken van de gelegenheid gebruik om regelmatig heen en weer te varen voor het podium. Een agent is speciaal op de voorplecht gaan staan om met zijn telefoon het spektakel vast te kunnen leggen.

Het Spaarneconcert kan met recht een Haarlems feestje worden genoemd. Op het podium komen onder meer de Haarlemse Viooldiva’s, de sopraan Charlotte Riedijk en het Kennemer Jeugd Orkest.

Dat niet alle klassiekers direct een belletje doen rinkelen bij het publiek, blijkt wel als Riedijk ‘I feel pretty’ uit The West Side Story inzet. Een vrouw die voorbij loopt, zegt vol overtuiging tegen haar man. ,,Dit is van die Von Trapp familie, eh, The Sound of Music.”

Malle Babbe

Hart van de avond is het optreden van het orkest met Marcel de Vries en Astrid Nijgh als eerbetoon aan Lennaert Nijgh. Tot twee keer toe wordt uit volle borst ‘Het land van Maas en Waal’ en ‘Malle Babbe’ meegezongen. Dan beginnen de sloepen ineens vervaarlijk heen en weer te deinen en komt het publiek los.

,,Waarom wordt er niet veel meer meegezongen?”, moppert een vrouw in het publiek. ,,Ik word hier helemaal blij van. Het is altijd zo jammer dat die Haarlemmers van die houten harken zijn, want nu blijft het toch een beetje tam.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Voor een echtpaar dat met een boot op doortocht uit Friesland was, maakt dat allemaal niet uit. Ze hebben hun klapstoelen van de boot gehaald en nuttigen een meegebrachte boterham met kaas.

,,We zijn speciaal een dagje langer in Haarlem gebleven”, vertelt de vrouw. ,,Ik wil altijd al een keer naar het Grachtenconcert in Amsterdam en nu wordt dit ons zomaar in de schoot geworpen. Echt een cadeautje!’’

Tegen het eind van de avond weet de Utrechtse Studenten Bigband met een sterke zangeres en een verzameling vol dance- en soulklassiekers zelfs de meest houterige Haarlemmer aan het dansen te krijgen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.