Blijf scherp bij reorganisatie

Durk Geertsma
alkmaar

dag opnieuw krijgen honderden werknemers te maken met een reorganisatie binnen hun bedrijf. Banen veranderen of vervallen en mensen krijgen ander werk aangeboden, als dat er nog voor hen is. Maar is dat werk wel passend? En zo niet: hoe reageer je dan? Een belangrijk advies: denk twee keer na, voordat je werk weigert

ij een reorganisatie kan de werkgever vragen een andere, ongewenste functie te vervullen. Daar hoef je niet zomaar mee akkoord te gaan.

Het is de laatste jaren een bekend scenario: door de crisis moet een onderneming reorganiseren en een deel van het personeel krijgt een andere functie aangeboden. Werknemers die niet op straat belanden, mogen zich misschien gelukkig prijzen. Toch is lang niet iedereen blij met het aanbod van de baas. De neiging die ongewilde functie gelijk te weigeren, kan groot zijn, maar dat is niet verstandig. Ga allereerst na of de functie echt is vervallen, zegt advocaat Maarten van Gelderen. In de praktijk gebeurt het wel dat een functie in feite nog steeds bestaat. „In zulke gevallen blijkt dat de nieuwe functieomschrijving niet of nauwelijks van de oude afwijkt. Dan hoef je niet zomaar een andere functie te accepteren.”

Controleer bij reorganisaties of het afspiegelingsbeginsel goed is toegepast. Werkgevers moeten rekening houden met de leeftijdsopbouw in elke functie. De jongste werknemer per leeftijdsgroep kan als eerste worden ontslagen of een andere functie krijgen.

Als de functie echt is vervallen en het afspiegelingsbeginsel is juist toegepast, dan volgt de lastigste vraag: heeft de werkgever een passende alternatieve functie aangeboden? Met andere woorden: een functie die min of meer vergelijkbaar is met de oude baan. Weigert u namelijk een passende functie, dan kan dat een legitieme reden zijn voor ontslag. Het UWV kan dan bovendien oordelen dat u het ontslag had kunnen voorkomen. In dat geval vervalt het recht op een WW-uitkering. Daar komt bij dat werknemers in sommige gevallen geen aanspraak meer kunnen maken op het sociaal plan als zij een passende functie weigeren.

Toch hoeft weigeren niet direct tot problemen te leiden, stelt FNV-woordvoerder Harrie Lindelauff. „In het sociaal plan is doorgaans opgenomen dat werknemers een passende functie zonder gevolgen één of enkele keren mogen weigeren.”

Blijft u het desondanks oneens met uw baas, dan moet een rechter beslissen of de functie passend is. Dat komt, omdat het begrip ’passende functie’ niet in de wet staat omschreven. Een werkgever mag daarbij aardig wat flexibiliteit van de werknemer verwachten. Zo is het mogelijk dat u bij sluiting van een filiaal na overplaatsing voortaan twee uur reistijd hebt van en naar het werk. Ook wordt in de regel verwacht dat u een functie accepteert die één loonschaal lager ligt dan de oude baan.

Het is moeilijk te voorspellen hoe de uitspraak van een rechter luidt, zegt Van Gelderen. Dat maakt een gang naar de rechter volgens hem riskant voor werknemers. „Win daarom vooraf goed advies in bij een deskundige over je kansen en zorg dat je de rechter op basis van argumenten kunt overtuigen. Bijvoorbeeld dat de nieuwe functie op een lager niveau is.”

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.