Milaan voor minder

Villa Necchi Campiglio.  (Foto: Joost Brantjes)

Verken Milaan op een huurfiets van BikeMi. (Foto: Joost Brantjes)

1 / 2
Mirjam van Twisk

Italië kent mooiere steden dan Milaan en ook goedkopere. Maar de stad heeft veel te bieden voor een lang weekend weg. Ook voor een portemonnee die iets minder goed gevuld is.

Milaan voor minder begint met een goedkope overnachting. We slapen in een loft in een zeventiende-eeuws gebouw op loopafstand van de Dom in het hart van de stad. Voor twee personen tikken we 79 euro per nacht af.

Tijd om de stad te gaan bekijken. Te voet is natuurlijk de goedkoopste manier. Maar voor 6 euro heb je een weekabonnement op BikeMi, het huurfietsensysteem waarmee je op vele plekken in de stad een fiets kunt pakken en elders kunt achterlaten. Mand, bel, drie versnellingen en Milaan ligt aan je voeten.

Al fietsend genieten we van openbare kunstwerken, gratis en voor niets. Bijvoorbeeld op de Piazza degli Affari, waar zich de beurs van Milaan bevindt. Midden op het plein staat L.O.V.E., een opmerkelijk kunstwerk. Uit travertijn heeft Maurizio Cattelan een 4 meter grote hand gehakt. Duim en drie vingers ontbreken; wat rest is een opgestoken middelvinger.

Gouden vierkant

Milaan staat bekend als de modestad van Italië. Om te zien hoe het modebeeld eruitziet, volstaat een wandeling door het Quadrilatero d’Oro, ofwel Het Gouden Vierkant, dat door de straten Via della Spiga, Via Sant’Andrea, Via Montenapoleone en Via Manzoni wordt gevormd. Hoofdletters zijn hier op hun plaats; het vierkant moet tot de duurste winkelgebieden ter wereld behoren. Zolang je het bij etalages kijken houdt, kun je hier prima enkele uren doorbrengen.

Grote merken zoals Dior, Prada en Gucci hebben er uitgepakt met flagship-stores. Armani heeft op de zevende verdieping van zijn hotel een prachtig café en restaurant. In de Bamboo Bar kost een espresso weliswaar 4 euro, maar de koekjes zijn huisgemaakt en het uitzicht tot aan de besneeuwde bergtoppen in de verte is subliem. Mensen kijken, was zelden leuker dan daar.

Geen stadsbezoek is compleet zonder een museum. Pal naast de Dom van Milaan biedt museum Novecento een overzicht van de Italiaanse kunst van de twintigste eeuw. Ga je op vrijdagmiddag na half vier, dan mag je gratis naar binnen.

Vanaf de bovenste verdieping heb je een ongewoon uitzicht op de Dom en de Galleria Vittorio Emanuele II. In de Galleria kijk je je ogen uit. De peperdure winkelpassage is een plaatje, overdekt met enorme, glazen koepels en op de vloer gedetailleerde mozaïeken.

Koning

Voor een maaltijd gaan we naar het lichtelijk gedateerde restaurant Da Abele. Alle tafels zijn bezet, want Abele geldt als de ongekroonde koning der risotto. Elke dag staan er drie op het menu, à 9 euro.

Onze risotto met broccoli, zwaardvis en bottarga (gedroogde, vermalen viseitjes van de harder) is om ontroerd van te raken, zo lekker. Het is dat onze portemonnee zo leeg is, anders hadden we nog een bordje besteld.

Meer nieuws uit frontpage

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.