Quaggamossel rukt op in polderwater

Duikers troffen in 2013 al flink wat quaggamossels aan in Haarlemmermeerse Bos. Archieffoto

De quaggamossel dankt zijn naam aan zijn strepen.© Rijnland

1 / 2
Richard Walraven
Haarlemmermeer

De duikers in het Haarlemmermeerse Bos zijn er blij mee. Watersporters op de Kagerplassen klagen steen en been. Hoogheemraadschap Rijnland hinkt op twee gedachten. Maar een ding is zeker: de quaggamossel rukt op.

Twee jaar terug vonden duikers van Baseline in het Haarlemmermeerse Bos al de eerste ’banken’ met de zogenoemde quaggamossel. Een soort die oorspronkelijk afkomstig is uit het gebied ronde de Zwarte Zee (met name de Dnjepr-rivier in Oekraïne) en sinds 2006 domicilie heeft gevonden in de Amsterdamse grachten en de Sloterplas. De schelpdiertjes worden tot vier centimeter groot en er kunnen er duizenden op een vierkante meter voorkomen. De quagga, vernoemd naar een uitgestorven zebrasoort vanwege zijn tekening, voedt zich door algen en plankton uit het water te filteren.

Dat filteren van algen uit het water zorgt er voor dat de mossel, die zich razendsnel over Nederland heeft verspreid, zowel als een vloek als een zegen wordt beschouwd. De quaggo filtert zoveel meer algen uit het water dan zijn (goeddeels verdreven) Nederlandse soortgenoten dat het water er heel helder van wordt. Een feestje voor duikers en ook goed nieuws voor waterplanten als fonteinkruid. Die groeien weer zo explosief dat het grote overlast geeft voor zeilers en eigenaren van motorbootjes. Bovendien eten de quagga het voedsel voor jonge vis op, waardoor sportvissers vrezen voor vermindering van de visstand en zelfs het verdwijnen van soorten als brasems. Sommige waterschappen hebben de quaggamossel zelfs ingezet in de strijd tegen blauwalg in zwemwater.

Rijnland is vooral blij dat de mossel in veel van de wateren (Westeinderplassen, Kagerplassen waar ook het fonteinkruid hinderlijk welig tiert) zorgt voor helder water. Maar ziet ook minder prettige effecten. ,,In Amerika is gebleken dat de schelpdieren zich massaal aan gemalen kunnen vastkleven, wat tot verstoppingen kan leiden. Walkanten die vol zitten met scherpe schelpen zijn daarnaast hinderlijk voor zwemmers.’’

Rijnland neemt vooralsnog geen maatregelen tegen de nieuwe mossel. Hoogheemraad Martine Leewis: ,,Schoon en gezond water waarin vissen en planten gedijen heeft voor ons de voorkeur. We houden de komende jaren de vinger aan de pols.’’

Meer nieuws uit HD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.